Science Award
Science Award

Winnaars van de Radboud Team Science Award zijn bekend

De Radboud Team Science Award gaat naar twee teams: Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking  en Substance Use, Addiction & Food. Deze twee teams geven op een inspirerende wijze vorm aan Team Science en ontvangen daarom 10.000 euro om de team spirit verder te stimuleren. Tijdens de Opening Academisch Jaar op 5 september wordt de Team Science Award voor het eerst uitgereikt.

Medische Faculteit

Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking

Dit team maakt deel uit van een netwerk van wetenschappers en zorgorganisaties dat zich richt op het verbeteren van de gezondheid van en gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke beperking (academische werkplaats Sterker op eigen benen). Een ervaringsdeskundige met een verstandelijke beperking maakt deel uit van het team en levert een waardevolle bijdrage aan het onderzoek. Tijdens de Covid-19 pandemie heeft het team zich ervoor ingezet dat mensen met een verstandelijke beperking niet worden vergeten, niet alleen door het opzetten van een landelijke registratie van Covid-19 infecties maar ook door een goede monitoring van de ervaringen van mensen met een verstandelijke beperking zelf tijdens de pandemie. Ruim 300 mensen met een verstandelijke beperking of laaggeletterdheid hebben hun ervaringen gedeeld op het ontwikkelde citizen science platform. De teamleden zijn enthousiast over hoe ze met elkaar omgaan. Er wordt interdisciplinair samengewerkt vanuit complementariteit in plaats van competitie waardoor het geheel meer is dan de som der delen.

Faculteit Sociale Wetenschappen

Substance Use, Addiction & Food

Deze onderzoeksgroep van het Behavioural Science Institute zet zich in om het ontstaan van verslavingsgedrag en ongezonde eetpatronen bij jonge mensen te ontrafelen om nadelige effecten op de gezondheid later in het leven te voorkomen. De teamleden helpen elkaar continu om dit gezamenlijk doel te bereiken, bijvoorbeeld tijdens hun schrijfweken twee keer per jaar, die zelfs in tijden van de pandemie met veel inspanning in aangepaste online vorm doorgingen. Inhoudelijke meetings en bijeenkomsten die expliciet gericht zijn op de persoonlijke ontwikkeling van de teamleden wisselen elkaar af. Zo helpen de teamleden elkaar om individueel en als team te verbeteren. Met plezier en passie werkt het team samen aan hun RAD-blog (RAD staat voor roken, alcohol, drugs en dieet). Hiermee creëren ze bewustwording voor (on)gezond gedrag bij jonge mensen en delen ze twee keer per maand nieuwe inzichten op toegankelijke wijze met de samenleving. Niet alleen door dit soort wetenschappelijke activiteiten maar ook door regelmatige sociale activiteiten creëert het team een gevoel van verbondenheid.

Meer informatie over de Team Science Award

Samenwerkingen tussen collega's met diverse talenten zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de wetenschap. Wetenschappelijke prestaties komen veelal in teamverband tot stand. Met de Team Science Award wil het college van bestuur die teamprestaties erkennen. Teams konden zichzelf nomineren of door anderen worden voorgedragen. Een jury koos twee winnaars uit achttien nominaties, allemaal uitstekende voorbeelden voor Team Science aan de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Criteria waren: samenwerking, diversiteit en prestaties. De Team Science Award wordt volgend jaar weer uitgereikt. Hiervoor kunnen medewerkers vanaf begin 2023 weer teams nomineren.

Uitreiking bijwonen

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 5 september in concertgebouw De Vereeniging. De ceremonie begint om 14.00 en zal tot ongeveer 15.30 duren.

Aanmelden voor studenten
Aanmelden voor medewerkers

Contactinformatie

Thema
Actualiteiten