Tijdens de opening gaven onderzoekers van verschillende faculteiten lezingen over de mogelijkheden van XR. Zo vertelde prof. dr. Timor Bosse over de inzet van XR voor communicatietrainingen, liet dr. Wolf-Gero Lange zien hoe XR kan worden gebruikt bij onderzoek naar angststoornissen, en gaf dr. Ellie Huizeling een uiteenzetting van de mogelijkheden van XR voor taalonderzoek. Daarna vond er een demonstratie van de labfaciliteiten plaats.
Extended Reality
XR staat voor extended reality, een parapluterm voor technologieën die de fysieke wereld met digitale elementen combineren. Het omvat Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), en Mixed Reality (MR). Het XR Lab bestaat dan ook uit verschillende elementen. Er is een ruimte van 36 vierkante meter waar VR (Virtual Reality) experimenten kunnen worden uitgevoerd. Dat houdt in dat participanten deelnemen aan experimenten met een Virtual Reality headset. Ook is het lab uitgerust met apparatuur zoals de Misty II social robot, tablets voor Augmented Reality (AR)-applicaties en apparatuur voor bewegingsregistratie.
Lab gebruiken
Het XR Lab is te gebruiken voor onderzoekers van de Faculteit der Letteren en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Voor meer informatie over de mogelijkheden voor jouw onderzoek, neem contact op met Tim Zee en Wessel Stoop via xrlab-let [at] ru.nl (xrlab-let[at]ru[dot]nl).