Dr. Ype de Boer ontvangt Legatum Stolpianum uit handen van prof. Ineke Sluiter
Dr. Ype de Boer ontvangt Legatum Stolpianum uit handen van prof. Ineke Sluiter

Ype de Boer wint Legatum Stolpianum

Dr. Ype de Boer wint Legatum Stolpianum voor zijn proefschrift 'Happy Life. Agamben’s Poetico-Philosophical Experiment'. De Boer verdedigde zijn dissertatie over de ethische dimensies van filosoof Giorgio Agambens werk in 2022.

Het Legatum Stolpianum betreft een prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag van €2.000,-, voor het beste proefschrift met een sterk ethisch-wijsgerig element dat de afgelopen vijf jaar verdedigd is aan een Nederlandse Universiteit. In zijn proefschrift betwist De Boer de dominante lezing van Agamben als een politiek nihilistisch denker, en betoogt dat in diens werk een krachtige ethiek schuilgaat waarin schuldbewustzijn, plicht en wil, plaatsmaken voor liefde, voorbeeldigheid en ontvankelijkheid.

Oudste wetenschappelijke prijs van Nederland

De Leidse burger Jan Stolp (1671-1753) heeft de prijs bij testament ingesteld als een tweejaarlijkse prijsvraag over geloof en wetenschap en is later tot de huidige vijfjaarlijkse dissertatieprijs omgevormd. Op basis van zijn testament bestaat de jury uit hoogleraren in de theologie, filosofie, geneeskunde, rechten, natuurwetenschappen en geesteswetenschappen. Het wordt sinds 1753 uitgereikt en is daarmee een van de oudste wetenschappelijke prijzen van Nederland. Onder de laureaten bevinden zich onder andere voormalig minister president Willem Drees, Nobelprijswinnaar economie Jan Tinbergen en voormalig Radboud-theologe Palmyre Oomen.

Reactie De Boer

De Boer laat weten dat het winnen van de prijs veel voor hem betekent, 'het schrijven van dit proefschrift was een persoonlijke en intieme bezigheid. Het heeft veel van me gevraagd om van de betoverende, maar ongelooflijk weerbarstige teksten van Agamben enigszins goed verteerbare chocola te maken. Daarom betekent het des te meer voor me dat wat ik in Agambens teksten zocht daadwerkelijk van ethische waarden is bevonden'. Een deel van het prijzengeld gaat richting nieuw onderzoek, in de vorm van de aanschaf van boeken en een goede fauteuil.

Meer informatie over de prijs vind je op de site van het Leids Universiteits Fonds.

Contactinformatie

communicatie [at] ftr.ru.nl

Gaat over persoon
dr. Y.M. de Boer (Ype)