Studenten op de campus

Zo draag jij als student bij aan duurzaamheid op de campus

Ben jij student met een hart voor duurzaamheid? Dan ben je bij de Radboud Universiteit aan het juiste adres. Kom in actie, binnen je opleiding of eigen onderzoek, of richt een nieuwe groep op die zich bezighoudt met duurzaamheid. We hebben een aantal initiatieven voor je op een rijtje gezet.

Realize Your Idea

Een initiatief ter aanmoediging van ideeën voor verdere verduurzaming van de campus, waarmee je ook zelf aan de slag gaat. Een voorbeeld waaraan nu wordt gewerkt is het Give Away Cabinet, een inzamelpunt voor overbodige goederen die je kunt afleveren – en kopen – in de Gift Shop. Op speciale weekenden zijn er marktdagen voor koop en verkoop, omlijst met muziek en catering. Een ander lopend project is ‘alternative to a bouquet of flowers’, waarbij wordt gezocht naar alternatieven voor de talloze op de campus uitgereikte bossen bloemen.

Realize your Idea Logo

Living Lab

Wil je als student een duurzame impact maken met een eigen onderzoek? Dat kan binnen het Living Lab, een leeromgeving waarin je jouw onderzoek koppelt aan duurzaamheidsvraagstukken van docenten en medewerkers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. En dit in een vorm die het beste bij je studiefase past, zoals een stage, korte- en lange termijn opdrachten, cursusopdrachten of bachelor- en masterscripties. Zo wordt er in het Living Lab momenteel gewerkt aan het terugdringen van het woon-werkverkeer, duurzame inkoop, het terugdringen van schadelijke stoffen in laboratoria of – eveneens in de medische sector – het verduurzamen van zorgprocessen.

Canopy

Een eind 2023 opgerichte community met maandelijkse borrel voor Nijmeegse studenten met een duurzaam hart. Voor het delen van duurzame ideeën en ambities, waarin je zelf kunt bepalen hoe actief je wilt worden. Via de WhatApp-groep blijf je in contact met de community en krijg je tips voor interessante artikelen, events, documentaires en meer. Een van de plannen, te realiseren vanaf 2024, is een regelmatige vertoning van films over duurzaamheid.

AGREEn

Een studentenorganisatie die bedrijven en andere projectpartners helpt bij het vinden van duurzame oplossingen. Elke maandagavond komen de studenten bij elkaar om in teams te werken aan een van de duurzame cases. In het verleden heeft AGREEn onder andere samengewerkt met Drift Festival, de Gemeente Nijmegen en studentenhuisvester SSH&. Een recent voorbeeld is het bedenken van plannen voor verdere verduurzaming van de campusrestaurants.

Vegan Student Association (VSA)

Een vereniging voor studenten die vegan zijn of interesse hebben in het veganisme. De vereniging - voor studenten van de universiteit en de HAN - organiseert onder meer potlucks, sociale evenementen en gastcolleges. De leden delen veganistische recepten en krijgen korting bij diverse veganistische bedrijven.

Rethinking Economics

Een internationaal netwerk van studenten en pas afgestudeerden die streven naar een alternatief voor het economisch systeem. Het netwerk is verspreid over de hele wereld, met in Nederland centra aan de universiteiten van Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Maastricht.

Student shops vintage clothes at the Thrift Shop

Nog geen voorkeur?

Zit er nog geen groep tussen waarin jij denkt je ei kwijt te kunnen? Dan kun je er altijd eentje zelf oprichten. Radboud Green Office verleent steun via de organisatie van allerlei evenementen waarbij nieuwe plannen worden gelanceerd. Het Green Office is ook het loket voor vragen of opmerkingen over de duurzame campus.

Je bent nodig

De wereld heeft grote uitdagingen het hoofd te bieden. Om dat te kunnen doen zijn wetenschappers, studenten en betrokken burgers nodig die mee willen denken over, en werken aan een gezonde wereld met gelijke kansen voor iedereen. De Radboud Universiteit richt zich met Je bent nodig op mensen die daaraan willen bijdragen. Zelf actief bijdragen of meer lezen over duurzaamheid in ons onderwijs en onderzoek?

Kijk op www.jebentnodig.nl voor meer informatie.

Organisatieonderdeel
Radboud Green Office