Foto van Faculteit der Managementwetenschappen

FM Focus: Responsible Governance for Sustainable Societies

FM Focus is het online platform van de Faculteit der Managementwetenschappen met verdiepende interviews met onze onderzoekers, docenten, organisaties en alumni. Alles overzichtelijk op één plek, in verbinding met de praktijk en in samenhang met de facultaire missie: 'Responsible Governance for Sustainable Societies'.

Waarom doen we wat we doen?

Vanuit onze missie 'Responsible Governance for Sustainable Societies' en onze brede visie op management hebben wij in ons onderzoek en onderwijs aandacht voor maatschappelijke impact. We stellen studenten, instellingen en bedrijven, maatschappelijke actoren en overheden in staat om een rol te spelen in de transformatie naar duurzame samenlevingen. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties sluiten hier nauw op aan, net zoals onze drie facultaire thema's: duurzame leefomgeving, veerkrachtige samenleving en sociale economie.

Ons verhaal Missie en visie Onderzoeksprojecten

Duurzame leefomgeving

Microplastics zijn overal, reden voor wanhoop?

Duurzaam plastic is niet de oplossing, waarschuwen onderzoekers

Met de honderden miljoenen tonnen plastic die jaarlijks worden geproduceerd en gebruikt, is het geen verrassing dat we op zoek zijn naar alternatieven. Toch zijn de zogenaamde ‘duurzame kunststoffen’ nog geen gouden greep, waarschuwen onderzoekers.

Sander Chan portret

Bleven klimaatambities van steden overeind in de coronapandemie?

Wat gebeurde er met de klimaatambities van steden tijdens de coronapandemie? Lees meer over wat politicoloog Sander Chan heeft ontdekt tijdens zijn onderzoek in dit interview.

Jorian Damen horizontaal portret

Van kantoorbaan naar groentes telen op twee zelfoogsttuinen

Jorian Damen, alumnus Bedrijfskunde, is mede-eigenaar en stadsboer bij Gelukkige Groentes. Hij gooide het roer 2,5 jaar geleden compleet om: van kantoorbaan bij een commercieel bedrijf naar groentes telen op twee zelfoogsttuinen, met succes.

Veerkrachtige samenleving

Chatbot

Hoe AI kan voorkomen dat AI jouw organisatie schaadt

Kunstmatgie Intelligentie kan enorm helpen bij de werkzaamheden binnen bedrijven en het leven van je klanten een stuk makkelijker maken. Om managers daarbij te helpen schreef universitair docent Karim Sidaoui, universitair mee aan een richtlijn.

pionnen

Hoelang blijft de Afrikaanse bevolking doorgroeien?

Nieuw onderzoek door Jeroen Smits van de Radboud Universiteit en Lamar Crombach van de ETH Zürich laat zien dat de bevolkingsgroei in Afrika toch sneller zou kunnen gaan afnemen dan de VN nu inschat.

Mathijs Moorkamp portret

Vuurwerkrampen Culemborg en Enschede: heeft de overheid ervan geleerd?

Universitair hoofddocent Mathijs Moorkamp werkte mee aan het onderzoeksrapport over hoe de overheid beter lessen kan trekken uit rampen zoals de vuurwerkrampen in Enschede en Culemborg.

Sociale economie

Giacomo Solano portretfoto

Migranteninclusie door ondernemerschap: hebben alle migranten dezelfde kansen?

Waarom belanden migranten op de zwarte markt of in de illegaliteit? Hebben alle migranten dezelfde kansen om te ondernemen? Universitair docent Giacomo Solano vertelt er meer over in dit interview.

Portretfoto Hans van Kranenburg en Sjors Witjes

‘Wij wijzen partijen de weg in de energietransitie’.

'We moeten het samen doen'. Lees hier verder hoe hoogleraar Hans van Kranenburg en universitair hoofddocent Sjors Witjes hun inzichten bundelen over energietransitie, circulaire economie en duurzaam ondernemen.

Mensen werken aan een bureau.

‘Het is mijn passie om bij te dragen aan een eerlijker ondernemersklimaat’

Caroline Essers, universitair hoofddocent Ondernemerschap, doet onderzoek naar de obstakels die ondernemers tegenkomen én de kansen die ze voor zichzelf creëren.

Heb je tips, vragen of suggesties voor verbetering? We horen ze graag.