Als leidinggevende heb je een bijzondere positie; je bent onderdeel van de bestaande structuur én verantwoordelijk voor de sociale veiligheid van en binnen je team. Het kan daarom waardevol zijn als iemand je hierbij ondersteunt.
Door middel van een intakegesprek bepaalt de adviseur de juiste ondersteuning voor jouw hulpvraag. Dit kan er, in een drietal fases, als volgt uitzien:
- Bewustwording: door reflectie op gespeelde scenes (filmpjes) met betrekking tot sociale (on) veiligheid. De duur bedraagt ongeveer 2 uur;
- Afspraken binnen eigen team om een fijne en veilige werksfeer te houden. De duur bedraagt ongeveer 2 uur;
- Oefenen met aanspreken, omgaan met situaties die niet oké voelen. De duur bedraagt ongeveer 4 uur.
De adviseur of een moderator/trainer begeleidt het team tijdens de gewenste ondersteuning. Bovenstaande driefase-aanpak is slechts een voorbeeld en tussentijds worden ook andere invullingen ontwikkeld en uitgewerkt.
Wie doet wat?
De adviseur inventariseert de wensen en situatie binnen het team en ontwikkelt, samen met de leidinggevende, de inhoud van de ondersteuning. De adviseur is verantwoordelijk voor het inkopen en laten ontwikkelen van (trainings)materiaal en voor de inhoudelijke voorbereidingen. De leidinggevende zorgt voor facilitaire zaken. De uitvoering van bijeenkomsten kan begeleid worden door de adviseur of door een moderator of trainer. Na de bijeenkomst(en) wordt geëvalueerd.
Budget
De uren van inzet van de adviseur, moderator of trainer en eventueel ingekochte middelen vallen onder budget van het programma sociale veiligheid. Locatiehuur, eten en drinken of andere facilitaire zaken worden bekostigd uit het eigen budget.
Wil je meer weten of heb je een gericht ondersteuningsvraag. Neem dan contact op met Diana Geeraedts (adviseur sociale veiligheid): dianageeraedts [at] ru.nl (diana[dot]geeraedts[at]ru[dot]nl); tel +31 6 2513 7817.