Peitho - Retorica en overtuiging

Peitho is het kenniscentrum voor retorica van de Radboud Universiteit en bundelt kennis en expertise op het vlak van retorica en overtuiging. Peitho organiseert wetenschappelijke en publiekscongressen, lezingen en onderwijs, zwengelt maatschappelijke debatten aan en is een vraagbaak voor iedereen die meer wil weten over overtuiging.

Peitho en onderzoek

Peitho is geïnteresseerd in al het onderzoek dat met retorica en het overtuigingsproces te maken heeft. Buiten de website brengt Peitho onderzoekers samen door bijvoorbeeld mee te denken over samenwerkingen tussen onderzoekers van verschillende faculteiten.

Daarnaast kan Peitho op verschillende manieren praktisch bijdragen aan onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan advies of hulp bij het uitvoeren van (retorische) analyses van teksten, of aan suggesties voor theoretische achtergronden op het gebied van het overtuigingsproces.

Bovendien denkt Peitho graag mee over hoe de implicaties van onderzoek aan het publiek gepresenteerd kunnen worden.

Praktische communicatietrainingen voor academici (zoals over het succesvol aanvragen van beurzen of het onder de aandacht van het publiek brengen van onderzoeksresultaten) zijn beschikbaar via Radboud in'to languages.

Waar kan Peitho je bij helpen?

Onderwijs

Peitho kan input geven voor lessen over de verschillende aspecten van retorica. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan over het succes van een politieke toespraak of campagne, of over hoe we door subtiele keuzes in teksten meer of minder overtuigd worden. Voor meer informatie over (andere) programma's voor in de klas en voor hulp  of advies bij profielwerkstukken, zie ook PUC Society. Voor scholieren die geïnteresseerd zijn in Grieks, Latijn, oude geschiedenis en archeologie zijn de Academia-lezingen op de campus van de Radboud Universiteit interessant.

Profielwerkstuk

Peitho kan je helpen met advies en ideeën voor het maken van een profielwerkstuk op het gebied van overtuigende teksten. Het Pre-University College of Society biedt werkcolleges Academische Vaardigheden en masterclasses aan en kan je ook verder op weg helpen bij het maken van je profielwerkstuk.

Debatten

Peitho gaat een goed debat niet uit de weg en denkt graag mee over de organisatie van debatten; zowel over geschikte stellingen als over de opzet en jurering van het debat. Daarnaast kan Peitho een korte inleiding in debattechnieken geven, om nieuwe debaters op weg te helpen.

Lezingen

Peitho geeft lezingen over retorica en overtuiging bij verschillende gelegenheden. Daarbij staat soms een actuele toespraak of campagne centraal, maar er is ook aandacht voor klassieke toespraken of grotere ontwikkelingen. Voor lezingen of collegereeksen werkt Peitho onder andere samen met Radboud Enrichment.

Nascholing

Peitho geeft in samenwerking met Radboud Enrichment en Radboud Pre-University College of Society lezingen en colleges over het overtuigingsproces, die geschikt zijn als nascholingsactiviteit voor professionals in verschillende vakgebieden. Daarnaast zijn er thema-lezingen mogelijk op verzoek van organisaties of verenigingen. Peitho heeft een netwerk van wetenschappers en professionals in verschillende beroepsgroepen, zodat de lezingen kunnen worden toegespitst op de specifieke vraag.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!