Lustrum Faculty of Arts collage
Lustrum Faculty of Arts collage

Lustrum Faculteit der Letteren

In 2023 bestaat de Faculteit der Letteren 100 jaar en dat vieren we met allerlei leuke activiteiten. Ontdek de geschiedenis van de faculteit in de Tijdlijn en speel ons speciaal gemaakte spel Awesome Academics!

Een jaar lang feest

Tijdens het lustrumjaar vieren we onze honderjarige verjaardag met geweldige activiteiten. Zo hebebn we in januari en februari het Lustrum officieel geopend voor medewerkers tijdens de Winterborrel en voor studenten tijdens het feest Dancing Through the Decades. In maart is de Tijdlijn van de geschiedenis van de letterenfaculteit en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen opgehangen, welke in mei feestelijk geopend is. Daarnaast hebben we op 23 september onze verjaardag gevierd met het LET's Dance Festival. Op 17 oktober zijn we dan ook echt 100 jaar geworden, wat gevierd is bij de Dies Natalis.

Awesome Academics

Maak kennis met de wereld van onderzoek met het bordspel Awesome Academics. In dit strategische spel leid je je eigen onderzoeksgroep naar de winst. In oktober is het spel uitgebracht en kan je je eigen Awesome Academics bemachtigen. Medewerkers kunnen hun eigen exemplaar krijgen via dit formulier.

Historisch fotoboek

Om de afgelopen 100 jaar van de Faculteit der Letteren vast te leggen, wordt er een historisch fotoboek gemaakt dat gebaseerd is op de Tijdlijn in het Erasmusgebouw. Het boek wordt eind 2023 verwacht. 

Lustrum Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit viert ook haar 100-jarige bestaan! In de week van 16 oktober vond de tweede feestweek van de Radboud Universiteit plaats, met onder andere de Dies Natalis, de uitreiking van zes eredoctoraten en het Radboud Art and Science Festival. Lees hier meer over het lustrum van de hele universiteit.

LET's Dance Festival

Op zaterdag 23 september hebben we onze verjaardag gevierd met meer dan 600 studenten, medewerkers en alumni. Het was een geslaagde avond, waar iedereen kon genieten van een silent disco, een pubquiz, karaoke en nog veel meer!

Silent Disco LET's Dance Festival
Borrel LET's Dance Festival

Eredoctoraat Mary Beckman

Honorary doctor Mary Beckman
Acceptatiespeech Mary Beckman

Op dinsdag 17 oktober ontving Mary Beckman een eredoctoraat aan de Radboud Universiteit. Haar baanbrekende onderzoek heeft de manier waarop taalwetenschappers spraak bestuderen veranderd, met name omdat ze de gebieden van fonologie en fonetiek aan elkaar verbonden heeft.

Tijdlijn in het Erasmusgebouw 

De Faculteit der Letteren is samen met de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen de oudste faculteit van de Radboud Universiteit. Bij de opening van de Katholieke Universiteit in 1923 was er nog één faculteit voor de letteren- en filosofiestudies: de Faculteit der Letteren en Wijsbegeerte. In 100 jaar zijn er veel speciale momenten, bijzondere personen en interessante verhalen geweest, welke te vinden zijn in het Erasmusgebouw. De Tijdlijn is ook vanuit huis te bewonderen door het bestand hieronder te downloaden.

Tijdlijn in het Erasmusgebouw
Tijdlijn FdL en FFTR 100 jaar.pdf

In dit document staat de Tijdlijn die in het Erasmusgebouw hangt in boekvorm.

Lustrumcommissie

André Lardinois (voorzitter), Matthijs Kraijo (coördinator), Frederieke Wielers (studentmedewerker), Adrian Katava (studentmedewerker), Jan BrabersSybrine BultenaFrederik van DamJelmer GerritsenNelleke OostdijkBjorn Teeuwen, Roel Veenstra en Lieke Verheijen.

Met speciale dank aan Hans van Halteren, Eva de Waal, Eva Steentjes, Anna Heijnis, Daan van Brenk, Linde Heinsius, Lisanne Hofman, Wim van Ooijen en Marieke van Egeraat.

Nieuws

nvt

Terugblik 100e Dies Natalis

De 100e Dies Natalis vond plaats op dinsdag 17 oktober in Concertgebouw De Vereeniging. Het programma stond in het teken van het thema 'van betekenis'.

Foto van trappenhuis Erasmusgebouw met 4 opgehangen bollen

De Tijdlijn in het Erasmusgebouw vertelt rijke geschiedenis

Speciaal voor het 100-jarig lustrum hangt er van de kelder tot aan de 18e verdieping in de trappenhal van het Erasmusgebouw informatie over de rijke geschiedenis van de universiteit.

Felicitaties voor Christine Mohrmann (1953)

Radboud100: Eindelijk een vrouw! (1953)

Christine Mohrmann werd in 1953 de eerste vrouwelijke hoogleraar van de Radboud Universiteit. Hoewel Mohrmann haar leven wijdde aan de wetenschap, verliep de weg naar de top erg moeizaam.

Berchmanianum

Zeven nieuwe eredoctoren aan de Radboud Universiteit

Ter ere van haar honderdjarig bestaan reikt de Radboud Universiteit in 2023 zeven eredoctoraten uit. De ontvangers zijn Michael Sandel, Mary Beckman, Geert Corstens, Fabiola Gianotti, Stella Nkomo, Marc Van Ranst en Sandra Graham.

Contact

Via Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter kun je op de hoogte blijven van onze lustrumactiviteiten.