Internationale rankings

Wereldwijd zijn er ongeveer 18.000 universiteiten. In internationale rankings worden alle universiteiten van over de hele wereld met elkaar vergeleken op het gebied van onderzoek, onderwijs en reputatie. 

Beperkingen van een ranking

Nederlandse en vooral internationale studenten raadplegen de rankings van universiteiten om zo een weloverwogen studiekeuze te maken. Er zijn accentverschillen, maar gezamenlijk geven de belangrijkste internationale rankings een benadering van de prestaties van een universiteit. Het is belangrijk om te weten dat internationale rankings niet moeten worden gezien als hét meetinstrument van kwaliteit. De prestaties van een universiteit zijn namelijk moeilijk samen te vatten in enkel één getal. 

Hoe scoort de Radboud Universiteit?

De Radboud Universiteit behoort volgens de internationale rankings tot de kopgroep van de universiteiten wereldwijd. De resultaten van de belangrijkste rankings zijn opgenomen in onderstaand ranking dashboard. Met dit dashboard kun je de prestaties van de Radboud Universiteit vergelijken met andere universiteiten wereldwijd.

Naar het ranking dashboard

 202020212022202320242025
ARWU / Shanghai ranking105101102123127nnb
CWTS Leiden ranking1069610197nnbnnb
QS ranking217214220232222272
THE Impact ranking201-300301-400301-400301-400301-400nnb
THE ranking128136139139140nnb

ARWU/Shanghai ranking 

De Academic Ranking World Universities Ranking (ARWU/Shanghai ranking) wordt samengesteld door de Jiao Tong University Shanghai en richt zich voornamelijk op het meten van topwetenschappers (Nobelprijswinnaars en highly cited researchers) en aantallen publicaties (totaal en Nature en Science publicaties).

Meer informatie

 

QS ranking (Quacquarelli Symonds Ranking)

De Quacquarelli Symonds Ranking (QS ranking) wordt samengesteld door het onderzoeksbureau Quacquarelli Symonds. Deze ranking wordt beoordeeld op negen onderwerpen: Academic Reputation (30%), Employer Reputation (15%), Faculty Student Ratio (10%), Citations per Faculty (20%), International Faculty (5%), International Students (5%), Employment Outcomes (5%), International Research Network (5%) en Sustainability (5%). Voor deze ranking leveren universiteiten zelf gegevens aan met betrekking tot staf en studenten.

Meer informatie

THE ranking (Times Higher Education Ranking)

De Times Higher Education Ranking (THE ranking) wordt gepubliceerd door Times Higher Education Supplement en samengesteld door SCOPUS. Deze ranking meet een groot scala aan variabelen, zowel over onderwijs, onderzoek als inkomen. Een derde van de score wordt bepaald door reputatie (enquête onder academici), een derde door het aantal citaties en het overige derde deel door diverse indicatoren, zoals staf/studentratio’s, inkomen en internationale staf en studenten. Universiteiten leveren jaarlijks zelf gegevens aan over aantallen studenten, staf en inkomen.

Meer informatie

THE Impact ranking

In de THE Impact ranking, die sinds 2019 bestaat, worden de wereldwijd deelnemende universiteiten beoordeeld op basis van hun bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Social Development Goals of SDG’s). Om te worden gerangschikt, moet een instelling informatie aanleveren over ten minste 4 SDG’s, waarvan SDG 17 (Partnership for the Goals) verplicht is. De gegevens zijn vervolgens beoordeeld door de THE en gerangschikt per SDG en in totaal, waarbij de scores op de vier ‘beste’ SDG’s telden. 

De Radboud Universiteit behaalde in 2022 een score van 73,6 (van de 100) punten. Een ruime voldoende, wat resulteert in een plek op de ranglijst bovenin de middenmoot met een plaats tussen de 301-400 van de 1406 deelnemende universiteiten.

Meer informatie 

CWTS Leiden Ranking

Het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden heeft een ranking ontwikkeld op basis van bibliometrische methodes. Deze ranking focust zich volledig op de wetenschappelijke performance van universiteiten. Universiteiten die minimaal 800 Web of Science geïndexeerde wetenschappelijke publicaties hebben in de afgelopen vier jaar worden gerangschikt. De ranking bestaat uit verschillende indicatoren, waardoor de prestaties van de universiteiten vanuit verschillende perspectieven beoordeeld/gerangschikt kunnen worden, zoals het aantal publicaties (P), het aantal publicaties dat, vergeleken met andere publicaties in hetzelfde vakgebied en jaar, behoort tot de top 10% meest geciteerde publicaties (P(top 10%)) en het procentuele aandeel hiervan (PP(top 10%)). Daarnaast kan er gekeken worden naar samenwerking, open access en gender.

Lees meer over de CWTS Leiden Ranking