Alliander en Radboud Universiteit
Door onderwijs, onderzoek en het werkveld beter op elkaar te laten aansluiten, willen energienetwerkbedrijf Alliander en de Radboud Universiteit bijdragen aan de energietransitie. De omslag naar meer duurzaam energiegebruik vraagt om strategische samenwerking.


'Onze samenwerking stelt studenten in staat om nu en in de toekomst impact te hebben op een grote maatschappelijke en technologische uitdaging: de energietransitie.'
Rinke van de Rhee, Directeur Business Digitalisering en ITa. i., Alliander
‘Door samen te werken willen we met ons onderwijs en onderzoek extra bijdragen aan de energietransitie.'
Daniel Wigboldus, voorzitter college van bestuur Radboud Universiteit
Nieuws
Alliander en Radboud Universiteit werken samen aan energietransitie
‘Het gaat over fundamentele vragen om de wereld beter te maken, waarvoor veel kennis en ervaring nodig is, zowel wetenschappelijk inzicht als ondernemerschap.' Meer
‘File op stroomnet voorkomen is als oplossen supersudoku’
Het is druk op het stroomnet. Datawetenschappers van de Radboud Universiteit helpen Alliander om pieken zo goed mogelijk te voorspellen en op te vangen. Meer
Spelenderwijs naar duurzame energie
'Aan het eind van het spel ben je niet klaar met de energietransitie, maar weet je waar de uitdagingen liggen, en welk soort kennis en vaardigheden bedrijven nodig hebben om hun businessmodel op die transitie af te stemmen.' Meer
Thema's
We werken samen in vier projectteams. Wil je meer weten of meedoen? Neem dan contact op met de contactpersonen bij Alliander of Radboud Universiteit die bij ieder project vermeld staan.
AI & Data Science
De data die Alliander heeft en kan gebruiken, omvatten op dit moment niet alle informatie die nodig is om het energienet optimaal te laten functioneren. Door AI in te zetten en data science toe te passen op de beschikbare data kan Alliander meer inzicht krijgen in de werking en mogelijkheden van het net. Dit kan helpen om uitval door extreme scenario's of tijdens onderhoudsproblemen sneller en/of adequater op te lossen of zelfs te voorkomen.
Cyber security
Dit thema richt zich op twee verschillende aspecten van cyber security, namelijk: de digitale veiligheid van systemen zelf en menselijk gedrag dat tot beveiligingsproblemen leidt. Barry Pouwels (Alliander) heeft de leiding over beide aspecten en werkt samen met twee faculteiten: de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (themaleider: Erik Poll) en de Faculteit Sociale Wetenschappen (themaleider: Wolter Pieters).
Physical modelling
Dit thema gaat over fysisch modelleren van het energienet. Het doel is om de verschijnselen die optreden beter te begrijpen, evenals de effecten daarvan op de fysieke conditie van de assets in het net zoals kabels en transformatoren. Zo kan Alliander het transport van energie naar klanten optimaliseren en ervoor zorgen dat het net veilig en betrouwbaar blijft.
Voorbeelden van fenomenen die belangrijk zijn om te modelleren zijn: Temperatuur van fysieke assets zoals kabels; Gedrag van signalen en hun reflecties langs kabels; Degradatie van isolatiemateriaal van kabels; Gedeeltelijke ontladingen.
Statistiek
Het gebruik van statistiek kan zeer nuttig zijn om de huidige netcapaciteit optimaal te benutten om het probleem van het volle energienet in Nederland op te lossen. De huidige, maar ook enigszins oude, rekenregels die worden gebruikt om de capaciteit van het energienet te bepalen. Daarmee wordt het aantal aansluitingen of de grootte van de aansluitingen op het net die zijn toegestaan bepaalt. De rekenregels zijn erg conservatief en niet perfect afgestemd op de nieuwe energiemarkt. Energienetbeheerders maken gebruik van worst case scenario's om het energienet betrouwbaar te maken, maar het toevoegen van waarschijnlijkheden aan worst case scenario's kan leiden tot een optimaler gebruik van het energienet.
Contact
Meer weten over de strategische samenwerking van Radboud Universiteit en Alliander? Neem contact op met Jon Feenstra of Iris van Veghel van Research & Impact, Radboud Universiteit.