NeurotechEU - European University of Brain and Technology
Het European Universities Initiative NeurotechEU richt zich op urgente uitdagingen in de neurowetenschappen en combineert onder andere AI en geneeskunde om neurologische aandoeningen aan te pakken. NeurotechEU werkt als een virtueel platform en faciliteert communicatie en samenwerking, waardoor het Europese onderwijs door interdisciplinair onderzoek verbetert.

De universiteiten die verbonden zijn aan NeurotechEU zijn:
- Radboud Universiteit
- Universidad Miguel Hernández (Spanje)
- Karolinska Institutet (Zweden)
- Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn (Duitsland)
- Boğaziçi Üniversitesi (Turkije)
- Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca (Roemenië)
- Université de Lille (Frankrijk)
- Háskólinn í Reykjavík (IJsland)
Uitwisseling onderwijs, onderzoek, werkgelegenheid
Het European Universities Initiative maakt uitwisseling mogelijk van onderwijs, onderzoek en werkgelegenheid. Dit betekent dat studenten zonder beperkingen lessen kunnen volgen bij alle aangesloten instellingen. Zij kunnen op die manier internationale ervaring opdoen en profiteren van de expertises van de verschillende universiteiten. Voor wetenschappers wordt het makkelijker om het onderwijs dat zij verzorgen te verbeteren en om samen te werken in onderzoek.
Op deze manier leidt het European Universities Initiative nieuwe onderzoekers en engineers op van hoog niveau, met een achtergrond en netwerk in meerdere instituten. Dit verbetert de positie van Europa in hersenonderzoek en techniek, en zorgt voor goed opgeleide mensen om toekomstige problemen in de samenleving te tackelen
NeurotechEU, The European University of Brain and Technology
De economische en gezondheidslast van neurologische aandoeningen is een wereldwijde uitdaging voor de volksgezondheid, en neurologische aandoeningen zijn de op een na belangrijkste doodsoorzaak. Buiten het gezondheidsdomein is er een toenemende behoefte aan nieuwe, op de hersenen gebaseerde technologieën, onder andere op het gebied van besturing, computerarchitectuur en microprocessoren.
NeurotechEU levert onderwijs en opleiding voor alle segmenten van de samenleving en in alle regio's van Europa, onderwijst studenten op alle niveaus (bachelor's, master's, doctoraten en lifelong learning). Het netwerk vormt de volgende generatie multidisciplinaire wetenschappers, innovators en ondernemers die de uitdagingen van Europa op het gebied van technologie en gezondheid.
NeurotechEU brengt meer dan 222.000 studenten 42.000 personeel bij elkaar.
Radboud Universiteit en NeurotechEU
De Radboud Universiteit is de coördinerende universiteit van NeurotechEU, wat inhoudt dat we een NeurotechEU ad interim coördinator hebben, Richard van Wezel en een management- en coördinatieteam dat helpt met het algemene management van NeurotechEU.
Tijdens fase 2 (2023-2027) worden de NeurotechEU-activiteiten gecoördineerd in 5 werkpakketten (WP's):
WP 1: Beheer en coördinatie: Radboud Universiteit is lead
WP 2: Interdisciplinaire kenniscreatie: Radboud Universiteit is lead
WP 3: Empowerment van studenten en medewerkers
WP 4: Gemeenschappelijk beleid en strategie
WP 5: Impact en verspreiding: Radboud Universiteit is co-lead
NeurotechEU Studentenvereniging
NeurotechEU's missie is het bouwen van een trans-Europees netwerk van excellentie in hersenonderzoek en technologieën om de concurrentiekracht van het Europese onderwijs, onderzoek, economie en maatschappij te vergroten. Als studenten willen we dit graag faciliteren met onze Student Society door uit te wisselen wat er gaande is in heel Europa en mee te helpen de toekomst van onderwijs & wetenschap vorm te geven.
Student Council
De NeurotechEU Student Council behartigt de belangen van de studenten, zorgt voor gelijke kansen en faciliteert de uitwisseling van kennis en ervaringen om open discussie en samenwerking mogelijk te maken.
De Student Council vertegenwoordigt de belangen van ongeveer 170.000 studenten in alle stadia van de opleiding. Er zijn vier officiële vertegenwoordigers van elk van onze 8 NeurotechEU-partneruniversiteiten. De Studentenraad is actief sinds het najaar van 2020 en vertegenwoordigt de mening van studenten in de NeurotechEU werkpakketten, de Raad van Bestuur (RvB) en de Raad van Rectoren (RvB).
Synapses
Synapses is gelanceerd en wordt onderhouden door de NeurotechEU Studentenraad. Elk van de 8 NeurotechEU partneruniversiteiten heeft een regionale afdeling van Synapses. Wil je als student aan de Radboud Universiteit meer weten of meedoen, vul dan het aanmeldformulier in.
Nieuws & Agenda
Activiteiten van NeurotechEU zijn - vaak gratis - toegankelijk voor studenten en/of medewerkers van de Radboud Universiteit.
Contact
Meer weten over NeurotechEU? Neem contact op met NeurotechEU via contact [at] theneurotech.eu (contact[at]theneurotech[dot]eu) of met een van de projectmanagers binnen de Radboud Universiteit:
- Richard van Wezel, ad interim coördinator NeurotechEU
- Wim Scheenen, projectmanager educatie
- Aaron Klomp, projectmanager
- Gemma van der Sluijs, projectmanager mobiliteit
De studentenraad van NeurotechEU vertegenwoordigt de studenten van de partneruniversiteiten. Studentraadslid namens de Radboud Universiteit is denise.monkau [at] donders.ru.nl (Denise Monkau).
Wil je op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten van NeurotechEU? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.