Radboud Universiteit

Gebedenboek Maagdendries

Onlangs is de collectie van Radboud Erfgoed verrijkt met een vijftiende-eeuws gebedenboek. Bijzonder aan dit handschrift uit het Maastrichtse vrouwenklooster Maagdendries (1352-1775) zijn de vele oorspronkelijke details en gebruikssporen. Reis mee en ontdek op hoeveel manieren je een boek kunt lezen.

digitalisering Gebedenboek banner

Waarom de universiteit een middeleeuws gebedenboek koopt

Dankzij Radboud Erfgoed kwam de universiteit een uniek vijftiende-eeuws gebedenboek op het spoor. Het handschrift is inmiddels eigendom van de Radboud Universiteit. Hoe koop je zoiets? En vooral: waaróm koop je zoiets? Het team van Radboud Erfgoed geeft een kijkje achter de schermen van acquisitie en collectieopbouw.

Blader door het gebedenboek

Met dank aan eCodicesNL is een digitale versie van het gebedenboek Maagdendries in te zien via de  Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit.

Rondreis door het Maagdendries-gebedenboek

Onlangs is de collectie van Radboud Erfgoed verrijkt met een vijftiende-eeuws gebedenboek. Bijzonder aan dit handschrift uit het Maastrichtse vrouwenklooster Maagdendries zijn de vele oorspronkelijke details en gebruikssporen. Reis mee en ontdek op hoeveel manieren je een boek kunt lezen.

Nieuwsbrief Radboud Erfgoed

Wil je op de hoogte blijven van activiteiten, nieuws en verhalen van Radboud Erfgoed? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Indiana Jones in de bibliotheek

Waar komt het vandaan? Wie heeft het gemaakt en hoe is het gebruikt? In een door de lockdown gehinderde speurtocht probeerde het team van Radboud Erfgoed het verhaal achter een vijfhonderd jaar oud handschrift te achterhalen. Het spoorzoeken in de middeleeuwen resulteerde in een ontdekking en de aankoop van een bijzonder gebedenboek.

Persbericht aankoop gebedenboek

Gebedenboek Maagdendries hang- en sluitwerkDe Radboud Universiteit is een vijfhonderd jaar oud gebedenboek rijker. Het team van Radboud Erfgoed kwam het handschrift op het spoor en ontdekte dat het om een nog onbekend exemplaar uit het Maastrichtse klooster Maagdendries (1352-1795) gaat. Met de aankoop versterkt de Radboud Universiteit haar unieke collectie boeken uit Zuid-Nederlandse vrouwenkloosters en zorgt ze ook dat dit bijzondere boek publiek toegankelijk wordt. Het gebedenboek zal vanaf vrijdag 23 juli worden tentoongesteld in Museum Het Valkhof.

Samenwerkingspartners

De presentatie van het gebedenboek uit Maagdendries is tot stand gekomen in samenwerking met eCodicesNL, Museum Het Valkhof en het Radboud Fonds.