Berchmanianum
Het Berchmanianum aan de Houtlaan is in 1929 gebouwd als een studiehuis voor de kloosterorde van de Jezuïeten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gevorderd door de Duitse bezetter. Na de bevrijding van Nijmegen in 1944 trokken de Jezuïeten er weer in. Van 1967 tot 2016 was het een verzorgings- en verpleeghuis voor broeders en paters, en sinds 2018 is het in gebruik als het Academiegebouw van de Radboud Universiteit. Het huisvest onder andere het College van Bestuur. Ook vinden er diploma-uitreikingen en andere bijzondere gebeurtenissen plaats.
Berchmanianum in beeld
Aan de rand van de campus staat het monumentale Berchmanianum. Het aan Jan Berchmans gewijde gebouw werd voor de Jezuïeten ontworpen door de architecten Jos Cuypers en Pierre Cuypers junior. Als gebouw met religieuze wortels is het nog steeds duidelijk herkenbaar. Zo ademen de lange gangen, de gewelfde plafonds en de tegelvloeren het kloosterverleden. Ook reikt de koperen torenspits nog altijd fier naar de hemel en zijn er elementen van de oude kloostertuin bewaard gebleven.
De kapel
De ‘grote kapel’ van Klooster Berchmanianum ligt op de eerste verdieping en neemt in het gebouw een centrale plaats in. De glas-in-loodramen zijn vervaardigd door het bekende Atelier F. Nicolas & Zonen uit Roermond. Verder zijn er onder meer beelden uit het Utrechtse Atelier Brom en van de Belgische beeldhouwer C. Van de Capelle te zien.
Van klooster tot Academiegebouw
Bij de transformatie die het Berchmanianum doormaakte van klooster naar Academiegebouw zijn veel oorspronkelijke elementen intact gelaten.De hoofdingang is echter verplaatst naar de ‘achterkant’. Om het gebouw nadrukkelijk te verbinden met de hele campus is er een opvallende nieuwe entreepartij gebouwd. Van hieruit ligt er een voetpad diagonaal over de campus.