Radboud Universiteit

Huize Heyendael

Huize Heyendael, ook wel bekend als ‘het Kasteeltje’, is in 1914 in neorenaissancestijl gebouwd voor de familie Jurgens. Het ligt aan het Geert Grooteplein, vlakbij de Sint Annastraat, en is een ontwerp van de Nijmeegse architect Charles Estourgie. In 1949 verwierf de universiteit het landhuis en een deel van het omliggende landgoed.

Huize Heyendael in beeld

Het representatieve Huize Heyendael is het meest uitbundige gebouw op de campus. Beelhouwwerk siert de buitenkant terwijl binnen de sfeer van een eeuwenoud landhuis wordt opgeroepen door schilderingen, lambriseringen en glas-in-loodvensters.

Koninklijk bezoek

‘Nederlands jongste universiteit, die gevestigd is in Nederlandse oudste stad’. Op 21 oktober 1959 bracht Koningin Juliana een bezoek aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Meer dan tegenwoordig was een dergelijk deftig bezoek omkleed met protocollen en tekenen van (kerkelijke) waardigheid. We zien onder meer aartsbisschop Alfrink, rector magnificus Schlichting, burgemeester Hustinx en professor Post, alsook Huize Heyendael, universiteitspanden in aanbouw, en de toenmalige onderwijssetting van de Faculteit der Geneeskunde en het Academisch Ziekenhuis.

Indrukwekkende eetzaal

De in Lodewijk XIV stijl uitgevoerde eetzaal is buitengewoon rijk gedecoreerd. Niet alleen reikt de muurbetimmering van de vloeren tot aan de plafonds, maar ook zijn er de twee achttiende-eeuwse behangselschilderingen en het goudkleurig borstbeeld van de god Apollo. De plafondschilderingen zijn eind jaren 1940 gemaakt, nadat een brand de oorspronkelijke schilderingen had verwoest.