Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Lezing Kathryn Rudy: 15e-eeuwse gebedenboeken in de Universiteitsbibliotheek

Datum bericht: 3 mei 2021

Datum

dinsdag 1 juni 2021

Tijd

15.00 u

Locatie

Online - Zoom

Organisatie

Radboud Erfgoed / Radboud Universiteitsbibliotheek – Bijzondere Collecties

Spreker

Kunsthistoricus professor Kathryn Rudy

Taal

Engels

Kosten

Deelname is gratis

Middeleeuwse handschriften bevatten ontelbare aanwijzingen over wie ze gebruikten en waarom. Tijdens deze lezing ligt de nadruk op kleine gebedenboeken die intensief gebruikt zijn door één persoon. Deze persoon las niet alleen de teksten, maar raakte ook de afbeeldingen aan, naaide souvenirs in de boeken, maakte aantekeningen in de kantlijnen en deed nog meer verbazingwekkende dingen. Het stemt ons tot nadenken over de betekenis van boeken in de levens van mensen, zowel toen als nu.

Over de sprekerAfbeelding bij lezing Kate Rudy

Professor Kathryn Rudy (Universiteit van St Andrews, Schotland en momenteel Excellence Professor bij de Radboud Universiteit) is kunsthistoricus met als specialisatie middeleeuwse handschriften. Haar onderzoek richt zich vooral op de ontvangst en oorspronkelijke functie van handschriften. In het bijzonder van handschriften die in de Lage Landen zijn gemaakt. En ze is een pionier met betrekking tot het gebruik van de densitometer om de hoeveelheid vuil die de oorspronkelijke lezers in hun boeken hebben achtergelaten, te meten. Momenteel is ze bezig met het ontwikkelen van manieren om de reactie van gebruikers op late middeleeuwse handschriften te achterhalen en beoordelen.

Professor Rudy is ook de auteur van zes boeken, waaronder Image, Knife, and Gluepot: Early Assemblage in Manuscript and Print (Open Book Publishers, 2019) en Rubrics, Images and Indulgences in Late Medieval Netherlandish Manuscripts (Leiden: Brill, 2017). Ze heeft beurzen gewonnen van onder andere de British Academy en de Bodleian Library (Oxford). In 2019 ontving ze de Sir Walter Scott Medal, een belangrijke Schotse prijs voor o.a. uitmuntende bijdragen aan kunst, humaniora en sociale wetenschapen.
Daarnaast is ze fellow en conservator van de Royal Society of Edinburgh, Schotlands nationale academie van wetenschappen.

Programma

  • Inleiding door Eefje Roodenburg MA (conservator Bijzondere Collecties Radboud Universiteit)
  • Lezing door professor Kathryn Rudy
  • Vragen & antwoorden

Aanmelding and deelname

Na inschrijving ontvangt u via de mail een Zoomlink, dit zal een paar dagen voor de lezing zijn.

Inschrijven

Radboud Erfgoed

Deze lezing maakt deel uit van het programma Radboud Erfgoed. Radboud Erfgoed heeft tot doel de omvangrijke materiële en immateriële erfgoedcollecties van de Radboud Universiteit te onderhouden, zichtbaarder maken en een grotere rol te geven in onderwijs en onderzoek.

Wilt u op de hoogte blijven van activiteiten, nieuws en verhalen van Radboud Erfgoed? Meld u zich dan aan voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt vier keer per jaar.