Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Tips voor de zomertijd

Datum bericht: 2 juli 2021

We mogen weer reizen en ook de boeken uit onze collectie zijn weer op reis. Deze zomer zijn werken uit de Nijmeegse Bijzondere Collecties te zien op drie bijzondere tentoonstellingen: mooie doelen om eens te bezoeken.

De Pest - Museum Het Valkhof

Het dichtst bij huis, vanuit onze collecties bezien, is de indrukwekkende tentoonstelling de Pest in Museum Het Valkhof. Al voorbereid voor we zelfs maar van Covid19 hadden gehoord, tweemaal uitgesteld vanwege de lockdown, maar nu toch te zien. Het verhaal van de pest, de grootste en bekendste pandemie uit wereldgeschiedenis, wordt vanuit diverse kanten behandeld. De verbeelding in de kunsten, in het verleden en in onze tijd, speelt daarbij een grote rol. Vier boeken uit onze collectie zijn er te zien, waaronder een kruidenboek uit 1484 en de fameuze kroniek van Hartmann Schedel. Te zien tot 22 augustus.

Meer informatie over de tentoonstelling de Pest.

Maria Magdalena - Museum Catharijneconvent

In Museum Catharijneconvent is Maria Magdalena te zien, een tentoonstelling over een vrouw die in het verhaal over Jezus een belangrijke rol speelt, en die in de loop van de geschiedenis sterk tot de verbeelding heeft gesproken. Een mysterieuze vrouw, noemt Catharijneconvent haar in de aankondiging van de tentoonstelling die is gewijd aan de verbeelding van Maria Magdalena door kunstenaars. Uit onze collectie ligt er het Calendarium Romanum uit 1969. Het laat zien hoe haar positie in de officiële katholieke heiligenkalender is veranderd. Te zien tot 9 januari 2022.

Meer informatie over de tentoonstelling Maria Magdalena.

Kracht van kronieken

Kasteel Huis Bergh is een imposante middeleeuwse burcht met een mooie collectie middeleeuwse kunst. In 2017 verwierf Huis Bergh een 550 jaar oud handgeschreven boek met een verzameling kronieken. Het bijzondere is dat dit boek speciaal gemaakt is voor een van de kasteelheren uit het verleden, Willem II van den Bergh. Het Berghse kroniekenhandschrift staat nu centraal op een tentoonstelling over geschiedschrijving in Gelderland in de vijftiende eeuw. Uit de Nijmeegse UB is er een Duits handschrift te zien met een vijftiende-eeuwse miniatuur met de gekruisigde Christus. Te zien vanaf 21 augustus tot 14 november.

Meer informatie over de tentoonstelling Kracht van Kronieken.