Verhalen en blogs

De Nijmeegse Universiteitsbibliotheek herbergt de 44 laatmiddeleeuwse handschriften en bijna 600 oude drukken van vrouwenklooster Soeterbeeck. In hun 8 februari 2023 te verschijnen boek beschrijven Hans Kienhorst en Ad Poirters wat deze boeken de afgelopen eeuwen hebben meegemaakt en hoe ze telkens van betekenis veranderden. Hun aanpak is die van een archeoloog die de lagen van de tijd blootlegt.
5 december 2022

In het collegejaar 2021-2022 bestudeerde onze interdisciplinaire groep van internationale studenten mogelijk problematische vormen van erfgoed aanwezig op de Radboud-campus. Op verzoek van de opdrachtgever, Radboud Erfgoed, hebben zij geïnventariseerd welk problematisch erfgoed aanwezig is op de campus en hebben zij een concrete casus uitgewerkt.
24 oktober 2022

Een plaatje, een praatje en een motto. Dat was de succesformule van de in de zeventiende eeuw razend populaire embleembundels. De UB kocht onlangs een uniek exemplaar uit 1667 aan, handgeschreven en handgeschilderd, met stichtelijke lessen voor twee zussen die het klooster in gingen.
6 september 2022

We willen onze collecties toegankelijk maken voor een breed publiek van studenten, onderzoekers en belangstellenden in ruime zin. Digitalisering is tegenwoordig een haast vanzelfsprekende manier om de toegankelijkheid te vergroten.
20 december 2021

Eind oktober waren Loes en Renée Wijnhoven aka muziekduo Clean Pete een week lang artists in residence bij Radboud Erfgoed. Ze grasduinden in oude liedboeken, stoeiden met teksten en componeerden bijpassende melodieën. “Het werkt wel gemakkelijker als de oorspronkelijke makers allang dood zijn.”
15 december 2021
Een woordzoeker met middeleeuwse woorden in het oorspronkelijke handschrift. Of een recept voor olie die goed is voor je gewrichten, gemaakt van puppy’s en wormen. Het doeboek voor volwassenen van artiest Katinka Polderman en neerlandicus Sophie Reinders staat vol wonderlijke spelletjes, knutseltips en recepten.
24 september 2021

Dankzij Radboud Erfgoed kwam de universiteit een uniek vijftiende-eeuws gebedenboek op het spoor. Het handschrift is inmiddels eigendom van de Radboud Universiteit. Hoe koop je zoiets? En vooral: waaróm koop je zoiets?
30 juni 2021

Waar komt het vandaan? Wie heeft het gemaakt en hoe is het gebruikt? Een speurtocht door de middeleeuwen resulteerde in een ontdekking en de aankoop van een bijzonder gebedenboek.
30 juni 2021

Onlangs is de collectie van Radboud Erfgoed verrijkt met een vijftiende-eeuws gebedenboek. Bijzonder aan dit handschrift uit het Maastrichtse vrouwenklooster Maagdendries zijn de vele oorspronkelijke details en gebruikssporen. Reis mee en ontdek op hoeveel manieren je een boek kunt lezen.
30 juni 2021

In september 2020 werd het bijzonder boekenbezit van de Nijmeegse Universiteitsbibliotheek verrijkt met een schenking van tenminste 31 titels/banden uit de oude inboedel van het Bisschoppelijk College in Roermond. Waar gaan de ‘Roermondse’ banden over? Uit welke jaren stammen ze? En wat is de cultuurhistorische context van de schenking?
24 juni 2021