Radboud Universiteit

100 jaar Radboud

In 2023 vindt het 100-jarig lustrum van de Radboud Universiteit plaats. In de aanloop hiernaartoe wil de Radboud Universiteit de geschiedenis van de universiteit zichtbaarder maken.

Podcast: De katholieke identiteit van de Radboud Universiteit

De katholieke identiteit van de Radboud Universiteit is regelmatig onderwerp van discussie. Is het gebed voorafgaand aan academische plechtigheden niet meer van deze tijd, of is het een waardevol ritueel? Vormt de band met de Katholieke Kerk waaruit de universiteit is voortgekomen nog steeds een meerwaarde? Luister de lezing van Academic Affairs met universiteitshistoricus Jan Brabers hier terug.

Escaperoom Universiteit in Verzet

Een briefkaart uit 1943

Een opmerkelijk staaltje van onderlinge betrokkenheid in een heel andere, nog veel diepere crisis dan de huidige coronacrisis, werd onlangs aangetroffen in het archief van de Radboud Universiteit.

Slechts tweemaal eerder ging de universiteit (deels) op slot

Hoe uniek is de coronacrisis voor de Radboud Universiteit? Slechts tweemaal eerder, in 1943 en 1973, ging de universiteit geheel of gedeeltelijk op slot.

Radboud100 in beeld: zoek mee!

Voor het beeldboek dat in 2023 ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Radboud Universiteit verschijnt, zijn we op zoek naar informatie.

Vitrine met sigilla gered uit kelder

In de Aula van de Radboud Universiteit prijkt sinds kort een vitrine gevuld met sigilla: als draagmedaillon uitgevoerde verenigingswapens van studentenverenigingen en dispuutgezelschappen.

De antieke studiegids van Sander Steneker

Universitair hoofddocent Burgerlijk recht Sander Steneker bezit een exemplaar van de allereerste Radboud-studiegids uit 1923, het oprichtingsjaar van de universiteit.

Middeleeuws erfgoed opgedoken

Onlangs werd bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid een laatmiddeleeuws Mariabeeld onthuld. Het beeld, jarenlang spoorloos, werd vorig jaar op een bijzondere plek werd aangetroffen.

Video's over erfgoed

Radboud Erfgoed is onlangs gestart met het maken van videoverhalen over het academisch erfgoed op de campus van de Radboud Universiteit.

Voor de universiteit is 11 april belangrijker dan 4 mei

De oorlogsherdenking aan de Radboud Universiteit is in de loop der tijd steeds meer verschoven van de Dodenherdenking op 4 mei naar 11 april, de dag in 1943 dat oorlogsrector Hermesdorf besloot de deuren te sluiten.

Jozef van Hövell bij H.O.E.K.