Heiligverklaring Titus Brandsma
Op vrijdag 4 maart 2022 maakte Paus Franciscus de heiligverklaring van de Nijmeegse hoogleraar en priester Titus Brandsma bekend. Op zondag 15 mei zal de officiële heiligverklaring plaatsvinden in Rome. Dit meldt de website van het Vaticaan.
Brandsma was rector magnificus en hoogleraar Filosofie aan de Radboud Universiteit – destijds Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij kwam om het leven in concentratiekamp Dachau, een half jaar nadat hij wegens zijn verzet tegen het nationaalsocialisme door de nazi’s was gearresteerd. In 1985 werd Titus Brandsma al zaligverklaard en in 2005 werd hij verkozen tot Grootste Nijmegenaar aller Tijden.
Eind 2021 erkende Paus Franciscus al het wonder dat wordt toegeschreven aan Brandsma: de genezing van de Amerikaanse pater Driscoll.
Zie ook:
- Nijmeegse hoogleraar en priester Titus Brandsma op 15 mei heilig verklaard
- Video: Van woonhuis tot Karmelklooster: dit is het Nijmegen van Titus Brandsma (Voxweb)
- Video en podcast: De heiligverklaring van Titus Brandsma | Gesprek met theoloog Inigo Bocken, filosoof Christoph Lüthy en religiewetenschapper Peter Nissen (Radboud Reflects)
- Radboud Erfgoed: Titus Brandsma
- Hoe gaat een heiligverklaring in zijn werk?
- English pages about Titus Brandsma
Intellectuele biografie
Inigo Bocken werkt aan de intellectuele biografie van Titus Brandsma. Het boek, ‘Mystiek en actie – Titus Brandsma en het katholieke modernisme’, gaat in op de rol van Brandsma als hoogleraar filosofie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en als publiek geëngageerde intellectueel.
De nadruk ligt op Brandsma’s karmelitaanse roeping als sleutel van de hoeveelheid intellectuele en sociale activiteiten.
Boek 'Titus Brandsma. Van held tot heilige'
Zeven Radboud- en TBI-wetenschappers beschrijven ter ere van de heiligverklaring in dit boek Titus Brandsma vanuit verschillende invalshoeken: als hoogleraar en rector, als intellectueel, als Nederlands mysticus en als verzetsman.
Het boek is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit, de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en het Titus Brandsma Instituut.
De moed om naar het licht te verlangen ~ Film Titus Brandsma 1881-1942
Je eigen leven geven, is dat nog van deze tijd? Of hebben we nu juist meer dan ooit mensen nodig die hun leven geven voor het gemeenschappelijke goed?
Laat je inspireren door Titus Brandsma: Nederlandse karmeliet, hoogleraar en hoofdredacteur, die vanwege zijn verzet tegen de nazi’s de dood vond in Dachau.
Sim D’Hertefelt, redacteur van Kerknet, maakte samen met prof. dr. Inigo Bocken van het Titus Brandsma Instituut een korte webdocumentaire over zijn leven. In meer dan tien archieven vonden ze uniek audio- en beeldmateriaal.
Grootste Nijmegenaar aller tijden: Titus Brandsma
In 2005 riepen de inwoners van Nijmegen Titus Brandsma uit tot 'Grootste Nijmegenaar aller tijden.'
Erfgoed op de campus: Waar is Titus?
Jarenlang passeerden studenten, docenten en onderzoekers van de Radboud Universiteit het bronzen beeld van Titus Brandsma in de Thomas van Aquinostraat. Maar waar is het beeld nu?
Titus Brandsma Instituut
Het Titus Brandsma Instituut (TBI) is in 1968 opgericht door de Radboud Universiteit Nijmegen en de Nederlandse Karmelprovincie. Het TBI onderzoekt christelijke mystiek en spiritualiteit in de geest van naamgever Titus Brandsma.
De studie van de spirituele cultuur in verleden en heden, en van de verschillende manieren waarop mensen aan hun geestelijke zoektocht vorm en inhoud hebben gegeven, staat bij het TBI centraal.
Radboud Universiteit
Op 17 oktober 1923 is de Radboud Universiteit opgericht, toen nog onder de naam Katholieke Universiteit Nijmegen. Met een eigen universiteit wilde katholiek Nederland de emancipatie van de katholieken in Nederland bevorderen. Titus Brandsma was hoogleraar filosofie vanaf 1923 en rector magnificus van 1932-1933.
Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
Binnen de Radboud Universiteit neemt de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR) een bijzondere plaats in. In deze faculteit leren studenten reflecteren over wijsgerige en levensbeschouwelijke vraagstukken. Zij worden opgeleid op tot kritische en geëngageerde academici, die met een bewuste visie op wetenschap en maatschappij verantwoordelijke posities in de samenleving kunnen innemen.