Dr. Anna Terruwe Fonds

Als vernieuwend psychiater ontwikkelde Dr. Anna Terruwe de bevestigingsleer. Haar uitgangspunt was, dat iemand alleen via wezenlijk contact kan uitgroeien tot een persoon met een gezond gevoel van eigenwaarde. Een visie die blijft inspireren.

Anna Terruwe (1911-2004) vestigde zich in september 1945 als psychiater in Nijmegen. In haar praktijk concentreerde zij zich op psychotherapie, een specialisme dat in het naoorlogse Nederland volop in ontwikkeling was. Vanuit het contact met patiënten ontwikkelde zij bevestiging als centraal principe in de behandeling. Haar uitgangspunt was dat iemand zich alleen in de diepmenselijke, echte ontmoeting met een ander ontwikkelt tot een mens met een gezond gevoel van eigenwaarde. Als mensen elkaar ontmoeten metAnna Terruwe respect en zonder een tegenprestatie te verwachten, dan ervaren zij elkaar én zichzelf als goed en waardevol. Het Dr. Anna Terruwe Fonds, een Fonds op Naam binnen het Radboud Fonds, heeft als doel het gedachtegoed van Dr. Anna Terruwe te laten voortleven, onder de aandacht te brengen en te vertalen naar een actuele wetenschappelijke en maatschappelijke context.

Om dit te realiseren, ondersteunt het Anna Terruwe Fonds activiteiten als onderzoek, onderwijs en gerelateerde maatschappelijke dienstverlening op het terrein van de geestelijke gezondheid. Het gaat om activiteiten binnen of namens de Radboud Universiteit en/of het Radboudumc, die verband houden met het gedachtegoed van Dr. Anna Terruwe en hierop voortbouwen in een hedendaagse context.

Verleende subsidies in 2023

In 2023 heeft het fonds één promotiebeurs en drie projectsubsidies toegekend:

Maartje Roodzant start binnen de Faculteit der Letteren met haar promotieonderzoek The manifestations and functions of affirmation in digital and in-person mental health care: an interaction analytic study. Binnen de geestelijke gezondheidszorg worden steeds meer digitale middelen (chats, apps, videobellen, etc.) ingezet. Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen op de effecten die digitale counseling en psychotherapie hebben op het overbrengen van emoties en bevestiging. De resultaten van dit project zullen worden verwerkt in trainingen en handvatten voor professionals om communicatieve vaardigheden en het opbouwen van een effectieve therapeutische relatie te verbeteren.

De laatste tien jaar heeft mindfulnessbeoefening in Nederland en andere Europese landen een hoge vlucht genomen. Deze groei is primair gebaseerd op de seculiere mindfulnesstraining, ondersteund door de wetenschappelijk bewezen effecten ervan. Er is een groeiende behoefte aan week- en weekendretraites om de mindfulnessbeoefening zowel praktisch als theoretisch te verdiepen en verbreden.
Het Radboudumc Centrum voor Mindfulness ontvangt een projectsubsidie voor een 'Verkenning naar de inhoud en context van een eigentijds retraitecentrum'.

Johan Karremans, hoogleraar Sociale psychologie van interpersoonlijke relaties, en Esther Kluwer, bijzonder hoogleraar Duurzame Relaties en Welzijn, beiden binnen het Behavioural Science Institute aan de Radboud Universiteit, ontvangen een projectsubsidie voor het opzetten van een 'Kennisnetwerk relaties en scheiding'. Met het kennisnetwerk verbinden zij wetenschappers en professionals op het gebied van partnerrelaties en scheiding. Het doel van het netwerk is een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk, betere informatie uitwisseling en samenwerking en het bieden van een kenniscentrum voor maatschappelijke partijen als journalisten, beleidsmakers en algemeen publiek.

Anouk en LeentjeIn de klinische praktijk zien Leentje Vervoort en Anouk Scheres, beiden universitair (hoofd-)docent, psycholoog en onderzoeker bij het Behavioural Science Institute aan de Radboud Universiteit, vaak dat mensen met ADHD-symptomen niet (meer) in contact zijn met zichzelf. Ze luisteren niet naar hun innerlijke kompas en reageren niet meer op hun eigen lichamelijke signalen en emoties. En dat met alle bijhorende langetermijngevolgen daarvan omdat deze noodzakelijk zijn als wegwijzers voor onze grenzen, behoeftes, en passies. Met hulp van een subsidie voor hun project Wie ben ik? ADHD en identiteit: ervaringsverhalen horen en laten horen versterken ze de evidence-base van de rol die identiteit, behoefte-bewustzijn en -vervulling en emotie-bewustzijn mogelijk spelen in ADHD.

Subsidie aanvragen?

  • Beurzen/projectsubsidies van het Anna Terruwe Fonds worden beschikbaar gesteld aan onderzoekers, studenten, onderwijsgevenden, beleidsmedewerkers, en professionals in de GGZ of maatschappelijke dienstverlening.
  • Alle aanvragen dienen een penvoerder te hebben die werkt binnen Radboud Universiteit of het Radboudumc. Deze persoon is verantwoordelijk voor de voortgang en rapporteert daarover op afgesproken momenten aan de adviescommissie.
  • Het Anna Terruwe Fonds stimuleert samenwerking met andere universiteiten, praktijkinstellingen en andere belanghebbenden. In aanvragen waarbij meerdere partijen zijn betrokken, wordt duidelijk aangegeven op welke wijze het project institutioneel verankerd is binnen de Radboud Universiteit en/of het Radboudumc.
  • In elke subsidieronde is budget beschikbaar voor 1 promotie-, agiko- of postdocbeurs van € 250.000 en 3 projectsubsidies van maximaal € 25.000 per subsidie.
  • Het Anna Terruwe Fonds werkt met calls, het is niet mogelijk buiten deze calls aanvragen in te dienen.
  • De eerste call is gepubliceerd in het najaar van 2023, de tweede in het najaar van 2024 , de laatste is nog niet gepland.
  • Lees hier het volledige subsidiereglement (pdf, 234 kB)
  • Gebruik voor het indienen van een aanvraag onderstaande aanvraagformulieren:
    1. promotie- of agikobeurs (docx, 119 kB)
    2. postdoc-beurs (docx, 108 kB)
    3. projectsubsidie (docx, 108 kB)

Planning Call 2024

  • Deadline voor het indienen van aanvragen: 10 december 2024
  • Beoordeling door adviescommissie: dinsdag 17 december 2024
  • Feedback aan aanvragers: eind december 2024
  • Interviews kandidaten beurs: woensdag 22 januari 2025
  • Besluit en formele toekenning: februari 2025
  • Uiterlijke startdatum: 1 september 2025

Het werk van Dr. Anna Terruwe

Anna Terruwe heeft in talrijke publicaties de werking van bevestiging als therapeutisch principe tot een leer willen systematiseren. Haar inzichten passen binnen bredere ontwikkelingen binnen de naoorlogse psychiatrie en psychologie. Haar gedachtegoed raakt nog altijd bredere actuele vragen waarmee (jonge) mensen in dit digitale tijdperk worstelen: contact met anderen, eigenwaarde en authenticiteit.

Meer informatie over de leer van Anna Terruwe lees je in de volgende hoofdstukken uit 'Bevindingen - Erfdeel en opdracht':

Lees ook dit artikel op de website van de Dr. Anna Terruwe Stichting of het boekje Het Millennial Manifest, uitgegeven door Uitgeverij Valkhof Pers, ISBN 978 90 5625 486 5.

Meer informatie?

Neem contact op met Lisette Pals: lisette.pals@ru.nl of 06 527 54 659.