Nieuws

De eerste 1.000 dagen zijn ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. In de eerste 3 jaar ligt de basis van onze communicatie. Helaas komen achterstanden op het gebied van taal vaak pas later aan het licht. Niet gek, aangezien een kind in die eerste periode nog maar weinig spreekt. Het is daarom extra belangrijk dat we de taalontwikkeling van baby’s en jonge kinderen nauwlettend in de gaten houden. Want, hoe later een stoornis ontdekt wordt, hoe moeilijker het is om een achterstand in te halen. Daarom richtte Kino Jansonius (gepensioneerd logopedist en klinisch linguïst) het Radboud TOS Fonds op.
8 maart 2022

Een zonnestraal, een diertje op je pad, een symbool dat je ineens overal ziet. Het lijken in eerste opzicht onbenullige dingen, toch halen mensen soms troost uit zaken die voor anderen niet eens opvallen. Judith Peters (30) verloor haar vader in 2010, na een gevecht tegen longkanker. Het verdriet was groot. Totdat Judith op de begraafplaats van haar vader stond en er een zonnestraal op het graf van haar vader viel. “Zonder dat ik kon verklaren wat er gebeurde, zorgde dat moment voor berusting. Het gevoel dat mijn vader nog bij mij is.” Die gedachte maakte het verdriet draaglijk voor Judith. Een intrigerende gedachte, waardoor Judith haar hart verloor aan onderzoek naar rouw.
17 november 2021

Het Radboud Fonds Event wordt georganiseerd op woensdagavond 5 oktober 2022 van 19.00 tot 21.30. Het evenement is bedoelt voor iedereen die de afgelopen jaren projecten of onderzoeken in het Raboudumc en/of aan de Radboud Universiteit een warm hart heeft toegedragen.
17 november 2021

Ik heb het verknald. Ik schatte de situatie helemaal verkeerd in. Ik zorg niet zo goed voor mezelf de laatste tijd. Eigenlijk gaat het heel slecht met me. Ik heb hulp nodig. Wat denk je als je dat soort dingen leest? De meeste mensen voelen zich waarschijnlijk een tikkeltje ongemakkelijk, want in onze cultuur is het niet vanzelfsprekend om te praten over de dingen die minder goed gaan. Daar brengen studenten Aimée de Croon en Remy Richie van de Radboud Universiteit graag verandering in.
14 juni 2021

Stel, je zit niet zo lekker in je vel, hebt moeite je te concentreren en vindt het lastig om gemotiveerd te blijven. Kleine kans dat je dan direct denkt: ik heb hulp nodig. Logisch ook, want dat maakt het meteen zwaar. Bovendien weet je vaak niet wat nou normaal is, want iedereen is wel eens een beetje down of de weg kwijt. Juist daarom wil Radboud Universiteit een mentaal steuntje in de rug zo laagdrempelig mogelijk maken. Hiervoor werken we samen met Gezondeboel: een platform met zelfhulpmodules voor diverse uitdagingen waar studenten mee kampen. Nienke Flederus, destijds betrokken als studentassessor, vertelt over het project.
14 juni 2021

Corona werkt als een vergrootglas voor studentenwelzijn. Eenzaamheid, druk om te presteren, onzekerheid: die problemen zijn niet nieuw. Maar juist door de nijpende situatie is dit hét moment om er samen onze schouders onder te zetten. Door studenten, voor studenten. Als een vloek en een zegen is de pandemie het vliegwiel voor een cultuuromslag binnen de Radboud Universiteit. Coördinator Studentenwelzijn Hannah Markusse vertelt over het project ‘We are losing our minds’ van het Radboud Fonds.
14 juni 2021

Middenin de coronacrisis aantreden als voorzitter van een studentenvereniging. Anne Meyboom, praeses van N.S.V. Carolus Magnus, had zich haar bestuurstermijn wel iets anders voorgesteld. Maar met een beetje creativiteit, optimisme en doorzettingsvermogen maken zij en de rest van haar vereniging er toch het beste van.
14 juni 2021

Studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit die studeren en/of onderzoek doen op het terrein van feminisme, religie en gender kunnen vanaf nu subsidie aanvragen bij het Nijmeegs Fonds voor Feminisme en Religie (NFFR), onderdeel van het Radboud Fonds. Ook internationale studenten en wetenschappers die een gedeelte van hun opleiding of onderzoek op dit terrein in Nijmegen doen, komen in aanmerking.
2 juni 2021

Hassan Ayyoubi belandt via het vmbo, mbo en hbo op de Radboud Universiteit waar hij de master Strafrecht doet. Eindelijk een studie die hem past. ‘Opgeven was nooit een optie, maar als je elke dag stress hebt door je financiële situatie, ga je het toch overwegen.’ Motivatie, de juiste mensen op het juiste moment én een schenking van het Petrus Canisius Fonds zorgen ervoor dat hij eindelijk zijn studie kan afmaken.
19 mei 2021

De coronacrisis raakt studenten van de Radboud Universiteit vooral op het gebied van hun welbevinden. Daarnaast heeft een derde van hen moeite met online studeren en online toetsing, terwijl een vergelijkbaar grote groep dit juist goed afgaat. Dit blijkt uit een enquête die de Radboud Universiteit in december heeft afgenomen bij een aselecte, representatieve steekproef van een derde van haar studenten.
12 april 2021