Radboud Universiteit

Datum bericht: 30 augustus 2017

Het prachtige gebedenboek van Maria van Gelre is gedigitaliseerd. De beschikbaarheid van het boek is een mijlpaal voor de onderzoekers. Was u een van de 350 donateurs aan het Maria van Gelre project? Met de opbrengst van de crowdfunding actie van Johan Oosterman in 2015, ruim €30.000 euro, is restauratie, digitalisering en nader onderzoek van het 600 jaar oude gebedenboek van Maria van Gelre mogelijk gemaakt.

En nu? Nu kunt u het boek bekijken op onze website en in 2018 opent een tentoonstelling in het Valkhofmuseum en is er een vijfdaagse excursie waar u aan deel kunt nemen.

Doorbladeren

gebedenboek_maria_van_gelreOm het kostbare gebedenboek toegankelijk te maken voor het brede publiek, is het geconserveerd en in hoge kwaliteit gedigitaliseerd in de Staatsbibliotheek Berlijn. Nijmeegse onderzoekers, geholpen door drie student-assistenten, hebben het gebedenboek voorzien van een volledige transcriptie. Het biedt de lezer gedetailleerde informatie over de teksten en de decoratie van het boek.

Vanaf half juni 2017 kunt u door het boek bladeren, de teksten lezen, en kijken naar de prachtige afbeeldingen van heiligen als Ursula, Stephanus en Karel de Grote, naar de scènes uit het Passieverhaal van Jezus, en naar de meer dan honderd grappige figuurtjes in de marge. U vindt het boek op de website van de universiteit.

Tentoonstelling: meer dan een vrouw met een mooi boek

Tijdens een unieke tentoonstelling in het Valkhof zal het levensverhaal van Maria verteld worden. Luister naar de meeslepende en soms dramatische verhalen van haar Franse jeugd tot haar jaren als hofdame in het centrum van de Franse macht. Beleef de herinneringen van haar ‘tweede’ leven vanaf 1405, toen ze trouwde met Reinald IV, in de hertogdommen Gelre en Gulik. Gast-conservator en hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde, Johan Oosterman stelt in samenwerking met alumna en conservator Yvette Driever, een tentoonstelling samen waarin het leven van hertogin Maria van Gelre centraal staat. De tentoonstelling opent eind 2018 en maakt eens te meer duidelijk dat Maria meer was dan een vrouw met een mooi boek.

maria_van_gelre_altenberg-dva-151485

Vijfdaagse excursie: in Maria's voetsporen

Wilt u in de filantropische voetsporen van Maria van Gelre treden? In het voorjaar van 2018 kunt u een aantal van Maria’s sporen volgen tijdens een vijfdaagse excursie naar talrijke plaatsen met een verrassend rijke cultuur, op minder dan een dagreis van Nijmegen. Reist u mee naar historische stadjes, monumentale kastelen, prachtige kloosters en moderne steden in de regio Keulen en Aken waar Maria veel en graag verbleef? Gaat u mee naar de resten van de veertiende eeuwse, stoere burcht in Nideggen in de noordelijke Eifel waar Maria vaak verbleef en luister naar de verhalen over een rijk verleden. Treedt binnen in de spectaculaire Abdijkerk van Altenberg, met prachtige glas-in-loodvensters en volg tijdens de reis de diverse mini-colleges van Johan Oosterman. U bezoekt tevens de verborgen resten van de kloosterruïne Schwarzenbroich. Aan dit klooster schonken de middeleeuwse filantropen Maria en Reinald ruimhartig. Ook een deel van uw bijdrage bestaat uit een schenking: het gaat naar het onderzoek naar Maria van Gelre.

Contact

Bent u geïnteresseerd in de reizen die wij organiseren? Neemt u dan contact op met Marjolein Rauws.

maria_van_gelre_altenberg-dva-151500