Radboud Universiteit
Zoek in de site...

Thuiswerkers bewegen veel minder en slapen langer

Datum bericht: 17 juni 2020

Mensen die door de coronamaatregelen thuiswerken en minder buiten de deur komen, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks. Ze bewegen tot wel twintig procent minder dan normaal en slapen langer.

Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop. Het ziekenhuis onderzoek  al jarenlang de beweegpatronen van 22.000 deelnemers aan de twee Nijmeegse evenementen.

Na de invoering van de coronamaatregelen zijn ze opnieuw bevraagd en op basis van de eerste 4.000 reacties komt Hopman tot de conclusie dat het wegvallen van het woon-werkverkeer niet gecompenseerd wordt. Maar ook de mensen voor wie de werkomstandigheden niet zijn veranderd en de werklozen en gepensioneerden zijn minder gaan bewegen.

Gewichtstoename

Een kwart van de thuiswerkers zegt ook langer te slapen sinds ze niet meer naar het werk hoeven. Dat komt mogelijk door het wegvallen van de reistijd. Hopman wil de deelnemers aan het onderzoek voorlopig blijven volgen, ook om er achter te komen of er bij de mensen sprake is van een gewichtstoename.

 Volgens Hopman is het belangrijk dat mensen minimaal een half uur per dag flink bewegen, omdat daardoor de kans op onder meer hart- en vaatziekten vermindert. 'Hoe langer deze periode duurt, hoe moeilijker het wordt om straks weer op te starten. Dus blijf actief.'

Tekst: Eric Reijnen Rutten. Dit artikel verscheen eerder op de website van De Gelderlander.

Wil je in beweging blijven en wandel je graag? Help dan mee om Corona de wereld uit te wandelen. Start een wandelactie en laat je sponsoren door familie, vrienden en collega’s. Kijk voor meer informatie en om mee te doen op www.wandelcoronadewerelduit.nl.