Radboud Universiteit
Zoek in de site...

'Tokyo heeft mijn blik op de wereld vergroot'

Datum bericht: 30 augustus 2017

'Dankzij een buitenlandbeurs heb ik een semester in Tokyo kunnen studeren, als onderdeel van mijn opleiding International Business Administration. Het was een overweldigende, maar onvergetelijke ervaring. Naast een interessante mix aan vakken, heb ik veel meer geleerd.

Emiel (links) en zijn Franse mede-studente Hortense (rechts) delen handtekeningen uit aan Japanse basisschoolkinderen uit Ogakicity.

De uitwisseling van culturen is ontzettend waardevol. Enerzijds heb ik waardering gekregen voor de vrijheid die we hier in Nederland als student krijgen. Anderzijds kunnen Nederlanders veel leren van de beleefdheid en behulpzaamheid van Japanners. Die ervaring draag ik de rest van mijn leven bij me.

Miljoenenstad werd 'mijn stad'

Het was een hele uitdaging om mijn weg te vinden in deze miljoenenstad. Toch is het uiteindelijk echt ‘mijn stad’ geworden. Dankzij een taalcursus kon ik me steeds beter verstaanbaar maken. De dag dat ik leerde een hamburger te bestellen, heb ik dit direct uitgeprobeerd na de les, en het lukte! Klein detail: ik bestelde er per ongeluk twee…

Af en toe was het best lastig om ver van huis te zijn en mijn familie en vrienden te missen. Gelukkig had ik een leuke groep internationale vrienden om me heen: niet alleen studenten uit Japan, maar ook uit Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Canada, de Verenigde Staten en Singapore. Dat contact heeft me bewust gemaakt van de verschillende culturen in de wereld. Het helpt om jezelf en anderen beter te begrijpen.

Terug naar Japan

Mijn verblijf in Tokyo heeft mijn blik op de wereld vergroot. Er valt zo veel meer te zien, zowel buiten Nederland als buiten mijn studie. Die kansen wil ik met beide handen aangrijpen. Ik wil zeker nog een keer terug naar Japan en daarnaast nog veel meer van de wereld zien.'