Luisterschalen

De Radboud Universiteit viert haar 100e verjaardag. Nijmegen en de universiteit zijn al een eeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Samen met onze partners en relaties willen wij de stad Nijmegen en haar inwoners een cadeau geven waarbij reflectie, nieuwsgierigheid en verbinding centraal staan. Het worden twee luisterschalen bij de Spiegelwaal.

Wat zijn luisterschalen?

Het cadeau bestaat uit twee grote luisterschalen. Luisterschalen zijn halfbolle schalen waar mensen naar elkaar kunnen luisteren. Als iemand bij de ene luisterschaal iets zegt, dan hoort de ander dat bij de andere luisterschaal. Het geluid wordt overigens niet versterkt waardoor er geen geluidsoverlast voor de buurtbewoners ontstaat. 

De luisterschalen zijn opvallend groot en zullen op vijftig meter afstand van elkaar bij de Spiegelwaal worden geplaatst. Publiek van jong tot oud wordt geboeid door de schalen. De luisterschalen zorgen voor verbinding: mensen kunnen er (spontaan) met elkaar in gesprek.

Radboud University, together with partners and organisations, is giving two listening bowls as a gift to Nijmegen and its residents. These 'luisterschalen' will be placed at the Spiegelwaal.
De Radboud Universiteit geeft samen met partners en organisaties twee luisterschalen cadeau aan Nijmegen en haar inwoners. Deze luisterschalen worden geplaatst bij de Spiegelwaal.

Multimediale ervaring

Naast verbinding staan ook reflectie en nieuwsgierigheid centraal. De ene luisterschaal symboliseert reflectie. Om de luisterschaal heen staan paaltjes met qr-codes. Bezoekers kunnen de qr-codes scannen en vervolgens via hun telefoon luisteren naar inspirerende quotes, reflecterende podcasts van onderzoekers of informatieve video's. 

Terwijl bezoekers de verhalen luisteren en de beelden bekijken, komen ze tot rust bij de Spiegelwaal. Het luisteren van het verhaal over Operatie Market Garden maakt bijvoorbeeld duidelijk dat de Waal - waar bezoekers tijdens het luisteren op uitkijken - het strijdtoneel was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers horen originele geluidsfragmenten en zien op hun telefoon hoe het gevecht er toen aan toe ging. Het onzichtbare wordt zo zichtbaar. Door de luisterschalen nemen mensen de tijd om te luisteren en op die manier te ontdekken.

Plek van ontmoeten

Ook zonder internet of telefoon zijn de luisterschalen de moeite waard om een kijkje te nemen. Door gesprekken te voeren via de luisterschalen ontstaat er verbinding tussen mensen. Bezoekers en bewoners zullen elkaar makkelijk treffen bij de Spiegelwaal en op deze manier de beleving van de luisterschalen ook spontaan ervaren. Ook kunnen er minicolleges worden georganiseerd. De Radboud Universiteit en andere instellingen zullen op deze bijzondere locatie, tussen de luisterschalen in, kennis overdragen aan de toekomstige generatie.

Fifty metres apart, two large 'luisterschalen' will be placed on the Spiegelwaal. A place of reflection, curiosity and connection.
Op vijftig meter afstand van elkaar zullen op de Spiegelwaal twee grote luisterschalen worden geplaatst waar reflectie, nieuwsgierigheid en verbinding centraal staan.

Contact

Meer weten? Neem contact op met Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie via 024 361 6000 of media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl).