dr. G. Bijlstra (Gijs)

Universitair docent - Behavioural Science Institute
Universitair docent - Sociale en Cultuurpsychologie

dr. G. Bijlstra (Gijs)
Bezoekadres

Thomas van Aquinostraat 4
6525 GD NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9104
6500 HE NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdagochtend, donderdag, vrijdag

In het onderzoek van Dr. Gijs Bijlstra staat sociale categorisatie (hokjesdenken) en discriminatie centraal. Op welke manier beïnvloeden vooroordelen en stereotypen hoe we anderen waarnemen? Wat is de rol van sociale normen in het wel of niet uiten van vooroordelen? Wat is het effect van media op de openheid naar anderen? En, hoe leren we van elkaar in interacties met mensen uit verschillende sociale groepen? Het is belangrijk om de processen die ten grondslag liggen aan discriminatie goed te begrijpen zodat we interventies kunnen ontwikkelen die effectief zijn. Recent heeft Gijs een subsidie ontvangen van AFAS Software / de AFAS Foundation om onderzoek te doen naar diversiteit, inclusie en het verminderen van discriminatie.

In 2007 was Gijs Bijlstra onderdeel van het team dat de Radboud Faces Database (RaFD) heeft ontwikkelt - samen met Oliver Langner, Ron Dotsch, Daniel Wigboldus en Ad van Knippenberg. Deze database is vrij beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek (www.rafd.nl).

Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderwijs

In de media

Nevenwerkzaamheden

Over
Gijs Bijlstra onderzoekt of stereotypen en vooroordelen beïnvloeden hoe wij een ander waarnemen. Dit gebeurt vaak zonder dat mensen zich daar bewust van zijn. Hij bestudeert onder andere hoe stereotypen de herkenning van emoties of aandacht kan sturen.