prof. dr. R.J.M. Bindels

Hoogleraar - Faculteit der Medische Wetenschappen (Radboudumc)

prof. dr. R.J.M. Bindels
Contactinformatie
Bezoekadres

Geert Grooteplein zuid 26-28
6525 GA Nijmegen (UMCN)
Interne postcode: 286

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Het onderzoek van René Bindels richt zich op de regulatie van elektrolyt-transportprocessen in de nier en darmen bij gezondheid en ziekte. Huidige projecten ontrafelen de moleculaire mechanismen die de mineraalbalans reguleren. Zijn team heeft diverse eiwitten ontdekt die een belangrijke rol spelen bij de mineraalbalans zoals het epitheliale calciumkanaal, TRPV5. Bovendien worden de functionele consequenties bestudeerd van humane mutaties in transporteiwitten in erfelijke ziektebeelden zoals Bartter- en Gitelman-syndromen, erfelijke hypomagnesemia en verstoringen in de calciumbalans. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van epitheliale cellijnen, diverse diermodellen, en genetische, elektrofysiologische en moleculair-biologische onderzoeksmethoden. Sinds 2010 is hij wetenschappelijk directeur van het Radboud Institute for Molecular Life Sciences (RIMLS).

Bindels is verantwoordelijk voor het fysiologieonderwijs voor studenten Tandheelkunde, Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen.
Hij is (co)auteur van ruim 300 wetenschappelijke publicaties. Onder zijn begeleiding zijn 40 proefschriften (waarvan 4 cum laude) tot stand gekomen, momenteel voltooien 5 promovendi hun proefschrift.

Onderzoeksthema Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden