dr. Y.M. de Boer (Ype)

Docent - Metafysica en filosofische antropologie

dr. Y.M. de Boer (Ype)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Mijn onderzoek betreft de relatie tussen ontologie, ethiek en verbeelding. Op wat voor manier beïnvloeden opvattingen van de werkelijkheid onze manier van in het leven staan? Welke rol speelt verbeelding hierbij?

Dergelijke vragen vormen de achtergrond van mijn onderzoek over het werk van de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben, over de rol van seks in de hedendaagse westerse cultuur en over de verhalen van de Japanse auteur Haruki Murakami en meer recentelijk over het thema geluk. In 2022 ben ik cum laude op ethiek in het werk van Giorgio Agamben gepromoveerd. Mijn dissertatie 'Happy Life. Agamben's Poetico-Philosophical Experiment' is bekroond met het Legatum Stolpianum 2024, een vijfjaarlijke wetenschapsprijs voor het beste proefschrift met een ethisch-wijsgerige component, verdedigd aan een Nederlandse universiteit.

Daarnaast heb ik twee werken van Agamben en een van Badiou vertaald en schrijf ik regelmatig filosofische essays voor een breder publiek en inleidingen tot filosofische werken.

Publicaties

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden