R.W.C. Boone (Rosa) MSc

Promovendus - Ecology

R.W.C. Boone (Rosa) MSc
Bezoekadres

Heyendaalseweg 135
6525 AJ NIJMEGEN
Interne postcode: 31

Postadres

Postbus 9010
6500 GL NIJMEGEN

Vroeger roken boeren aan de grond om te bepalen of de bodem gezond was. Maar om te weten wat er ondergronds gebeurt, heb je meer nodig dan alleen een goed reukvermogen. Om deze kloof te overbruggen, ontwikkelt Rosa Boone een 'elektronische neus'; een sensor technologie waarmee boeren de gezondheid van de bodem kunnen meten. Bodemgassen hebben het potentieel om als proxy te dienen voor het monitoren van de bodemmicrobiële gemeenschap. Om dit te bereiken, is het ook belangrijk om te begrijpen wat de bodem gezond maakt.
Sinds ze de documentaire Green Gold (Groen Goud, VPRO) heeft gezien, raakte Rosa gefascineerd door het idee van natuurherstel. Na het behalen van haar bachelor Future Planet Studies aan de UvA, met als major Aardwetenschappen, werd het voor haar duidelijk dat als je een ecosysteem wilt herstellen, je bij de basis moet beginnen - de bodem. Daarom koos ze ervoor om een masteropleiding in Aardwetenschappen aan de UvA te volgen. Naast bodemwetenschappen ontwikkelde ze ook vaardigheden op het gebied van remote sensing en ArcGIS. Na enkele onderzoeksassistentiebanen te hebben vervuld, besloot ze om een promotieonderzoek te starten aan de Radboud Nijmegen (2021-2025), waar ze het potentieel van vluchtige organische verbindingen (VOC's) als proxy voor bodemgezondheid onderzoekt.
Daarnaast werkt ze samen met wetenschappers, organisaties en boeren binnen het interdisciplinaire project "Living Lab - Ooijpolder Groesbeek" om de successen en drempels van natuurherstel in het landelijke gebied te identificeren. Specifiek richt ze zich op het effect van landgebruik op de bodembiodiversiteit en functionaliteit in graslanden en hoe boeren kunnen profiteren van meer natuur-inclusieve maatregelen.
Naast haar onderzoek, is Rosa actief betrokken bij boeren die zich inzetten voor het "regenereren" van de bodem, en werkt ze samen met initiatieven zoals Bodemzicht en Lenteland (Ervekiekebos), evenals kunstenaars die streven naar een betere toegankelijkheid en begrip van bodemg

Nevenwerkzaamheden