dr. R.J.P.M. Chamalaun (Robert)

Docent - Orthopedagogiek: Leren en Ontwikkeling

dr. R.J.P.M. Chamalaun (Robert)
Bezoekadres

Thomas van Aquinostraat 4
6525 GD NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9104
6500 HE NIJMEGEN

Werkdagen donderdag

De meeste werkwoorden worden gespeld volgens het principe ‘spel wat je hoort’. Zo schrijven we fietst met een <t> omdat we ook een <t> horen. Het Nederlands kent echter ook werkwoorden waar niet te horen is hoe je moet spellen. Zo kun je niet horen of je wordt met een <d>, <dt> of een <t> moet schrijven. Beide woorden klinken immers als /wɔrt/. Dit soort werkwoorden worden homofonen genoemd.

Hoewel de homofone werkwoorden in de minderheid zijn, veroorzaken ze wel de meeste fouten (de beruchte <dt>-fouten). Ik onderzoek welke processen verantwoordelijk zijn voor de fouten bij het spellen en bij het nalezen van dit soort werkwoorden. Hiervoor maak ik gebruik van experimenten, maar ook van corpusonderzoek en eye-tracking.

Daarnaast onderzoek ik hoe de verschillende processen variëren vanaf basisschool tot hoger onderwijs, zodat het spellingonderwijs (didactiek) verbeterd kan worden.

Ik werk vier dagen per week als docent Nederlands op een middelbare school en ben voorzitter van de vakvereniging Levende Talen Nederlands. Op donderdag verzorg ik colleges taaldidactiek binnen de opleiding PWPO en werk ik aan mijn onderzoek.
Ook publiceer ik regelmatig populairwetenschappelijke artikelen op Neerlandistiek.nl, online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek.

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden