prof. dr. O.A. Crasborn (Onno)

Hoogleraar - Centre for Language Studies
Hoogleraar - Departement Taal en communicatie

prof. dr. O.A. Crasborn (Onno)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Onno Crasborn behaalde in 1995 zijn mastergraad Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2001 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden met het proefschrift Phonetic Implementation of phonological categories in Sign Language of the Netherlands. In 2005 voltooide hij de opleiding Tolk Nederlandse Gebarentaal(NGT) aan de Hogeschool Utrecht en werd daarmee gecertificeerd tolk.

Crasborn was vanaf 2014 universitair hoofddocent bij het departement Linguïstiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2017 werd hij benoemd tot hoogleraar Nederlandse Gebarentaal in Nijmegen. Hij onderzoekt het lexicon, de grammatica en het gebruik van gebarentalen en international sign. Daarnaast houdt hij zich bezig met het bouwen van corpora en lexicons voor taalkundig en taaltechnologisch onderzoek. Crasborn is als onderzoeker verbonden aan het Centre for Language Studies (CLS) en is hoofd van de onderzoeksgroep Sign Language Linguistics.

Ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar werd in 2017 de Stichting Groots Gebaar opgericht. Onder meer vanuit die positie zet Crasborn zich in voor een bredere toegankelijkheid en toepasbaarheid van gebarentaal, ook voor horende mensen. (bron: www.grootsgebaar.nl/over-groots-gebaar/)

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Onderwijs

Curriculum Vitae

Nevenfuncties