dr. M. Dingemanse (Mark)

Universitair hoofddocent - Centre for Language Studies
Universitair hoofddocent - Departement Taal en communicatie

Waarom zijn talen zoals ze zijn? Waarom communiceren we in woord en gebaar? Wat maakt complexe cooperatieve communicatie mogelijk? Mijn onderzoek formuleert nieuwe antwoorden op deze vragen.

Ik onderzoek hoe taal zich vormt naar sociale interactie. Mijn werk is vergelijkend, interdisciplinair en collaboratief: ik doe veldwerk, corpusgebaseerd en experimenteel onderzoek in samenwerking met mensen in Nijmegen en wereldwijd.

In 2018-2023 richt mijn onderzoeksteam zich op de 'elementaire deeltjes van de taal': de kleine woordjes die onze gesprekken in goede banen leiden en complex taalgebruik mogelijk maken. We combineren corpusonderzoek, cross-culturele observaties en computationele methoden om uit te zoeken waar deze woorden vandaan komen en hoe ze ons taalvermogen ondersteunen. Dit onderzoek wordt ondersteund door een Vidi-beurs van NWO en een samenwerking met het Language in Interaction-consortium.

Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Nevenwerkzaamheden

Over
Waarom zijn talen zoals ze zijn? Mark Dingemanse doet veldwerk, experimenten en simulaties om dat uit te vinden. In 2020 kreeg hij van de KNAW de Heineken Young Scientists Award in Humanities. Eerder won hij met collega's een Ig Nobel Prize voor de vondst dat het woordje 'hè?'​ universeel is.