dr. C. Essers (Caroline)

Universitair hoofddocent - Strategisch Personeelsmanagement

dr. C. Essers (Caroline)
Bezoekadres

Heyendaalseweg 141
6525 AJ NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9108
6500 HK NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Als Universitair Hoofddocent Ondernemerschap bij de afdeling Bedrijfskunde, doe ik onderzoek naar en geef onderwijs over ondernemerschap, intrapreneurship, en ook leiderschap.
Mijn expertise is vooral gericht op ondernemerschap van diverse ondernemers zoals migranten, vrouwen en vluchtelingen, waarbij het meestal gaat om impact c.q. sociale ondernemers. Ik onderzoek hoe deze ondernemers zich in hun dagelijkse praktijken verhouden tot hun omliggende (kansen)structuren, en hoe ze deze structuren gebruiken om op creatieve en innovatieve wijze succesvol te zijn. Daarbij vind ik het belangrijk te bestuderen op welke manier zij proberen bij te dragen aan de empowerment van bepaalde gemeenschappen, alsook aan de oplossing van specifieke maatschappelijke uitdagingen, zoals de exclusie van migranten en vrouwen op de arbeidsmarkt.
Binnen mijn werk is vervolgens een belangrijk thema wat voor 'identity work' zij toepassen om geïncludeerd te worden in netwerken van ondernemers en de samenleving in zijn geheel, plus toegang te krijgen tot sociaal en financieel kapitaal.
Mijn recente werk richt zich, samen met verschillende PhD studenten, op vluchtelingenondernemers en arbeidsmarktintegratie en tweede generatie Marokkaanse ondernemers en community development. Tenslotte doe ik ook onderzoek naar zogenaamde ecopreneurs, en hoe hun ondernemerschap bijdraagt aan meer ecologische duurzaamheid.
Ik heb het boek 'Critical Perspectives on Entrepreneurship' (Routledge) mede geredigeerd en mijn academische werk is gepubliceerd in o.a. Organization Studies, Journal of Management, Human Relations, en Entrepreneurship and Regional Development. Ik ben co-redacteur van het International Journal of Entrepreneurial Behavior and Research.
Betreffende community work: ik ben voorzitter van de Diversity, Equity and Inclusion Committee van de NSM. Plus het universitaire contact voor Enactus alsook academische adviseur voor Nijmegen City Shelter, teneinde advisering rondom sociaal ondernemerschap.