prof. dr. H.D.E. Falcke (Heino)

Hoogleraar - Astrophysics

prof. dr. H.D.E. Falcke (Heino)
Bezoekadres

Heyendaalseweg 135
6525 AJ NIJMEGEN
Interne postcode: 62

Postadres

Postbus 9010
6500 GL NIJMEGEN

Heino Falcke is hoogleraar Astrodeeltjesfysica en radioastronomie bij het Institute for Mathematics, Astronomy and Particle Physics (IMAPP) van de Faculteit der Natuurwetenschapen, Wiskunde en Informatica.

Hij bestudeert superzware zwarte gaten en jets door middel van theoretische, experimentele en waarnemingsastronomie. Door deze onderwerpen te combineren wil hij General Relativity en alternatieve theorieën in het meest extreme sterke veldlimiet testen. Belangrijke vragen zijn: is het mogelijk om overtuigend bewijs voor de aanwezigheid van superzware zwarte gaten in de centra van heelallen te vinden? En kunnen we de aanwezigheid van een ‘zwarte gat schaduw’ aantonen?

In 2000 bedacht Falcke de term ‘schaduw van het zwarte gat’ voor het effect van lichtvervorming rond de eventhorizon. Later startte Falcke het idee voor een netwerk van radiotelescopen over de hele wereld om deze vragen te beantwoorden. Dit werd de Event Horizon Telescope (EHT), waarvan Heino Falcke de voorzitter van de wetenschapsraad werd. In 2013 haalden Falcke, Kramer en Rezolla een Synergy Grant van de European Research Council (ERC) binnen voor ‘BlackHoleCam’ om de benodigde instrumenten te leveren en het proces voor het verwerken van de data en de bijkomende numerieke simulaties te organiseren.

Binnen de BlackHoleCam focust Falckes groep op twee gebieden: jets en de karakteriserende eigenschappen van een zwart gat vastleggen, de event horizon, en accretieschijf. Recente ontwikkelingen in mm-wave astronomie hebben het mogelijk gemaakt om de event horizon van de twee grootste zwarte gaten in de lucht, Sagitarius A* en die in M87, vast te leggen.

Op een persconferentie in Brussel presenteerde Heino Falcke de eerste afbeelding van een zwart gat in april 2019. Het laat het eerste beeld van vervormde en relativistische gebundelde emissie op de schaal van de event horizon in extreme zwaartekracht zien en helpt om modellen van jet vorming en energieontrekking van zwarte gaten te maken.

Onderzoeksthema
  • Superzware zwarte gaten & Jets
Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Projecten

Onderwijs

In de media

Curriculum Vitae

Nevenwerkzaamheden

Over
Heino Falcke onderzoekt zwarte gaten. Hij combineert theoretische, experimentele en observationele astronomie om Einsteins algemene relativiteitstheorie te testen. Hij is een van de grondleggers van het EHT-consortium (Event Horizon Telescope) dat de eerste foto van een zwart gat publiceerde.