prof. dr. C.G. Figdor (Carl)

Hoogleraar - Faculteit der Medische Wetenschappen (Radboudumc)

prof. dr. C.G. Figdor (Carl)
Contactinformatie
Bezoekadres

Geert Grooteplein Zuid 26-28
6525 GA Nijmegen
Interne postcode: 278

Mediacontacten verlopen via persvoorlichting Radboudumc, tel. (024) 361 89 10.

Prof. Carl Figdor onderzoekt hoe wij ons afweersysteem - het immuunsysteem - kunnen gebruiken om kanker te bestrijden. Door fundamenteel onderzoek naar de functie van cellen in het immuunsysteem krijgen de onderzoekers inzicht in de precieze werking. Figdors groep richt zich vooral op één type cel die een centrale rol heeft bij de afweer: de dendritische cel.

Er zijn een aantal nieuwe moleculen gevonden die erg belangrijk blijken voor het goed functioneren van deze cel, die zich overal in het lichaam ophoudt. De dendritische cel heeft als taak om vreemde indringers zoals virussen en bacteriën vroeg op te merken en zo het immuunsysteem te alarmeren. De onderzoekers gebruiken dendritische cellen ook om kankerpatienten te vaccineren. Ze laden deze cellen op met eiwitten van kankercellen, waarna ze als in experimentele patiëntenstudies als vaccin gegeven worden. In de toekomst hoopt de groep preventieve vaccins te ontwikkelen bijvoorbeeld voor erfelijke vormen van kanker.

Figdor is hoofd van de afdeling Tumor Immunologie. Hij is in 2008 benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2006 ontving hij de Spinozapremie.