prof. dr. J.P.M. Fikkert (Paula)

Hoogleraar - Centre for Language Studies
Hoogleraar - Departement Moderne talen en culturen

prof. dr. J.P.M. Fikkert (Paula)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Paula Fikkert onderzoekt hoe kinderen klankrepresentaties van woorden opslaan en die gebruiken bij de productie en waarneming van taal. Deze representaties spelen een cruciale rol bij het interpreteren van het akoestische signaal en de betekenis van woorden in de taalperceptie en tussen betekenis en articulatorische output in taalproductie. Met andere woorden, klankrepresentaties in het brein leggen de basis voor succesvolle communicatie. Toch weten we nog relatief weinig over de aard van de representaties tijdens de taalontwikkeling. Andere vragen waar ze zich mee bezig houdt zijn o.a.: Waar gaat het mis bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Wanneer en hoe leren kinderen hun eigen en de spraak van anderen te monitoren? Ze heeft bijgedragen aan verschillende databases van spontane taaldata van taalverwervende kinderen (CLPF), van kinderen die gebarentaal leren (IPROSLA) en van kinderen met een taalprobleem (VALID).

Ze leidt een van de vier onderzoeksgroepen in het Baby and Child Research Center (BRC) en is betrokken bij allerlei maatschappelijk relevante projecten zoals taalspeelhuisjes voor kinderen die een tweede taal leren, Taal voor Twee, een NT2 cursus voor moeders met baby's, Buikpraat, Taalschatten.

Paula Fikkert (PhD in Leiden, 1994, cum laude, AVT dissertatieprijs) werkte eerder aan de Universität Konstanz (Duitsland), the Nordic University in Tromsø (Noorwegen) en the University of Oxford (UK). Ze ontving een vernieuwingsimpuls van NWO (2002-2007), en diverse andere beurzen en werd hoogleraar fonologie en eerstetaalverwerving in 2007. Ze was van 2011 tot 2015 onderzoeksdirecteur van het Centre for Language Studies (CLS), van 2014 tot 2020 bestuurslid bij NWO, was voorzitter van de Erkennen en Waarderen commissie van de Radboud Universiteit (2021-2022).

Ze was gasthoogleraar aan diverse universiteiten waaronder Oxford, MIT, Macquirie en Tromsø.

Publicaties

Projecten

In de media

Nevenwerkzaamheden