dr. B.E. van Gastel (Bernard)

Universitair docent - Software Science

dr. B.E. van Gastel (Bernard)
Bezoekadres

Toernooiveld 212
6525 EC NIJMEGEN
Interne postcode: 47

Postadres

Postbus 9010
6500 GL NIJMEGEN

Werkdagen maandagochtend, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Bernard van Gastel is universitair docent Duurzame Digitalisering bij het informatica instituut aan de Radboud Universiteit. Naast zijn onderzoek naar analysemethoden om energieverbruik van software inzichtelijk te maken aan software ontwikkelaars, onderzoekt hij ook duurzame software in brede zin: inclusief de effecten van software op de maatschappij. Dit omvat de sociale gevolgen, inclusie, gelijke kansen, privacy. Hierbij werkt hij vaak samen met wetenschappers uit andere disciplines.

Momenteel is hij kwartiermaker voor duurzaamheid bij het informaticainstituut iCIS, om duurzaamheid daar op de kaart te zetten bij zowel onderzoek als onderwijs. Hij is daar bezig het Software Energy Lab op te zetten om energieverbruik van software door te kunnen meten. Op het gebied van onderwijs integreert hij duurzaamheid in het informaticacurriculum.

Vaak uit zijn werk zich in maatschappelijke impact - zo heeft hij fouten gevonden in de versleuteling van fabrikanten die twee derde van de wereldwijd geproduceerde opslagschijven. Dit heeft geleid tot aanpassingen in Windows en opslagschijven. Hij heeft een groot systeem ontworpen (met polymorfe encryptie en pseudonimisatie) voor de privacy vriendelijke opslag van medische gegevens, wat de impact van datalekken verminderd.

Hij is gepromoveerd aan de Open Universiteit op de duurzaamheid van software, waarbij hij nieuwe methoden heeft ontwikkeld om software te analyseren op energieverbruik, geheugenverbruik en correctheid.

Onderzoeksthema
  • Duurzame digitalisering

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Onderwijs

In de media

Nevenwerkzaamheden

Over
Van Gastel onderzoekt de duurzaamheid van software in brede zin, inclusief de effecten van software op de maatschappij. Hoe bouwen we energiezuinige, toekomstbestendige software? Met het Software Energy Lab meet hij tevens het energieverbruik van applicaties.