dr. M.J. Groen-Vallinga (Miriam)

Universitair docent - Oude en Middeleeuwse Geschiedenis
Universitair docent - Radboud Institute for Culture and History
Docentambassadeur - Radboud Teaching and Learning Centre

dr. M.J. Groen-Vallinga (Miriam)
Contactinformatie
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Miriam Groen-Vallinga is als onderzoeker, als docent en als docentambassadeur verbonden aan het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid.

Haar onderzoek kenmerkt zich door een brede interesse in de onderbelichte groepen van de Romeinse samenleving in de vroege Keizertijd, zoals arbeiders, vrouwen en kinderen. Daarvoor maakt zij bovenal veel gebruik van (graf-)inscripties, maar ook de materiële cultuur, wetsteksten, papyri en literaire teksten bieden nieuwe inzichten. Omdat deze groepen in de bevolking desalniettemin vaak minder zichtbaar blijven in de antieke bronnen, maakt zij in dit onderzoek ook gebruik van inzichten uit de andere onderzoeksgebieden om de antieke bronnen in een breder kader te kunnen plaatsen, zoals sociologische theorieën over familie, en de invalshoek van new institutional economics.

Haar proefschrift over werk en arbeid in de steden van Romeins Italië is als monografie gepubliceerd bij Liverpool University Press. Meer recent heeft zij zich verdiept in de bevolking van columbarium tombes van de stad Rome en omgeving. Op dit moment start bovendien nieuw onderzoek naar de impact van slavernij op tot slaaf gemaakten en vrijgelatenen in de Romeinse samenleving.

Onderwijs moet vooral inspireren en enthousiasmeren voor de wereld van de Oudheid. Studenten hebben meer talenten dan alleen schrijven, en daarom probeert Miriam in haar colleges ook ruimte te creëren voor andere vormen van toetsing en presentatie, wat afgelopen jaren geleid heeft tot bijvoorbeeld een blog en een tentoonstelling in de UB. Als docentambassadeur staat haar deur bovendien altijd open om met collega's en studenten te sparren over onderwijs.