D.L.A.H. Hornikx (Daniël)

Promovendus - Biomolecular Chemistry

D.L.A.H. Hornikx (Daniël)
Bezoekadres

Heyendaalseweg 135
6525 AJ NIJMEGEN
Interne postcode: 92

Postadres

Interne adressering: 92 Postbus 9010
6500 GL NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Daniël heeft de bachelor Biology en de master Medical Biology aan de Radboud Universiteit in Nijmegen afgerond. Daarbij heeft hij zich gespecialiseerd in moleculaire biologie, genetica en humane biologie. Met deze achtergrond heeft hij onderzoeken gedaan gericht op het maag-darm-leverstelsel, metabole ziekten en ontstekingsziekten.

Onderzoeks project
In het maag-darmstelsel is bijna overal een slijmlaag te vinden, om de buitenste laag epitheelcellen te beschermen. Deze laag bestaat uit mucines, die een sterke vorm van glycosylering ondergaan. In gezonde omstandigheden is deze laag vrij dik en georganiseerd. Bij darmkanker en inflammatoire darmziekten (IBD) is de organisatie van deze mucuslaag aangetast. In kanker is deze laag op een andere manier gemaakt en beschermt deze de epitheelcellen niet meer. In IBD is deze mucuslaag bijna verdwenen, en vormt ook geen bescherming meer.

In dit project bestudeert hij de mechanismen en regulatie van de ontwikkeling van de mucus slijmlaag in de dikke darm. Aan de hand van darmcellen worden de effecten van kanker en ontstekingen op de eiwit glycosylering bestudeerd, net als de effecten daarvan op de mucus laag. Daarnaast zal Daniël de impact van darmbacteriën op de afbraak en regulatie van mucins bestuderen.

Onderzoeksthema
  • Unraveling the biosynthetic rules of protein glycosylation

Publicaties

Nevenwerkzaamheden