prof. dr. S.J. de Jong (Sijbrand)

Lid - College van Decanen
Decaan - Faculteitsbestuur
Hoogleraar - High Energy Physics

prof. dr. S.J. de Jong (Sijbrand)
Bezoekadres

Heyendaalseweg 135
6525 AJ NIJMEGEN
Interne postcode: 63

Postadres

Interne adressering: 63 Postbus 9010
6500 GL NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Prof. Sijbrand de Jong is deskundig op het gebied van elementairedeeltjesfysica en astrodeeltjesfysica. Hij deed en doet experimenten bij de hoogste energieën in grote versnellerlaboratoria zoals CERN (Genève, Zwitserland), Fermilab (Chicago, VS) en bij kosmische stralingsexperimenten zoals het Pierre Auger Observatorium bij Malargüe in Argentinië.
De Jong concentreerde zich in het verleden met name op het Higgs-mechanisme dat massa geeft aan deeltjes en zocht naar het Higgs-boson, dat een cruciale rol speelt in het begrip van de deeltjesfysica en dat in 2012 bij de LHC op CERN is gevonden.
Op dit moment is hij vooral geïnteresseerd in de herkomst, samenstelling en het gedrag van de deeltjes met de allerhoogste energie in het heelal. Hij is ook geïnteresseerd in de samenhang tussen deeltjesfysica en kosmologie.
De Jong werkte mee aan de samenstelling van de curricula natuurkunde en natuur, leven en technologie voor het VWO.
Hij heeft vele bestuurlijke posities vervuld, o.a. als directeur van de opleiding natuur- en sterrenkunde, het onderzoeksinstituut Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics en het Radboud Pre-University College of Science, als lid van de raad van bestuur van FOM en als president van de CERN Raad.

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Projecten

Curriculum Vitae

Nevenwerkzaamheden