prof. dr. J.H.T. Joosten (Jos)

Hoogleraar - Departement Moderne talen en culturen
Lid - Onderdeelcommissie Faculteit der Letteren
Hoogleraar - Radboud Institute for Culture and History

prof. dr. J.H.T. Joosten (Jos)
Contactinformatie
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Werkdagen dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

prof.dr. J.H.Th. Joosten heeft als specialisatiegebieden:

literaire kritiek in Nederland en Vlaanderen en
eigentijdse Nederlandstalige literatuur, literaire instituies.

Jos Joosten is sinds februari 2006 hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is betrokken bij de onderzoeksgroep SCARAB (Studying Critical infrastructure and Reception Across Borders) van de RU en begeleidt promotie-onderzoek op het gebied van literaire instituties.

In 1996 promoveerde Joosten bij Kees Fens (met als co-promotor de Vlaamse literatuursocioloog Bert Vanheste) op ‘Feit en tussenkomst: geschiedenis en opvattingen van Tijd en mens (1949-1955)’, het standaardwerk over de Vlaamse Vijftigers. Vanaf 1999 tot 2006 werkte hij bij de afdeling Moderne Nederlandse letterkunde van de Universiteit van Utrecht. Ook had hij Lehraufträge aan het Institut für Niederländische Philologie in Keulen.

Joosten publiceerde en redigeerde meerdere boeken over Nederlands(talige) letterkunde, waaronder ‘Onttachtiging: essays over eigentijdse poëzie en poëziekritiek’ (2003), de essaybundel ‘Misbaar. Hoe literatuur literatuur wordt’ (2008) en ‘Staande receptie: over literatuur kritiek en literatuurwetenschap’ (2012), een kleine studie naar mechanismen binnen de eigentijdse literatuurkritiek.

In 2015 was Joosten, samen met zijn Nijmeegse collega’s Johan Oosterman en Nina Geerdink, redacteur van ‘De leeslijst: 222 werken uit de Nederlandstalige literatuur’, waaraan hij enkele tientallen lemma’s bijdroeg.

‘De verdeelde mens: Jan Walravens [1920-1965], schrijver, ijkpunt, avantgardist’, een biografie over de Vlaamse literaire sleutelfiguur Jan Walravens verscheen in 2018.

Joosten was redacteur van en medewerker aan de bundel ‘Branding Books Across the Ages: Strategies and Key Concepts in Literary Branding’ (Amsterdam 2021) en schreef een bijdrage in: Mathijs Sanders e.a. (ed.), ‘Literary Prizes and Cultural Transfer’ (Groningen 2021).

Publicaties

Nevenwerkzaamheden