prof. dr. A.M. Koldeweij (Jos)

Emeritus hoogleraar - Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid
Emeritus hoogleraar - Radboud Institute for Culture and History

prof. dr. A.M. Koldeweij (Jos)
Contactinformatie
  • 024-3615948

Prof. Jos Koldeweij is gespecialiseerd in de beeldende kunst en kunstnijverheid van de late middeleeuwen. Hij promoveerde in 1985 op een studie over Sint Servatius van Maastricht, waarin hij door analyse van relieken de wordingsgeschiedenis van een heilige reconstrueerde.

Deze brede, cultuurhistorische benadering is kenmerkend voor zijn onderzoek. Hij publiceerde tal van artikelen, boeken en tentoonstellingscatalogi, onder meer over de cultuur van middeleeuwse pelgrimage (pelgrimsinsignes), middeleeuwse schilderkunst, laatmiddeleeuwse stads- en volkscultuur, de cultus van relieken en kerkschatten.
Zijn huidige onderzoek is met name gericht op de laatmiddeleeuwse schilder Jheronimus Bosch (c. 1450-1516).

Koldeweij was onder meer verantwoordelijk voor de tentoonstellingen 'Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie' (Het Noordbrabants Museum 2016), 'Liefde & Devotie. Het Gruuthusehandschrift: kunst en cultuur omstreeks 1400' (Brugge 2013), 'Geloof en Geluk. Sieraad en devotie in middeleeuws Vlaanderen' (Brugge 2007), 'Jheronimus Bosch' (Rotterdam 2001), 'In Buscoducis. Kunst en cultuur te 's-Hertogenbosch in Middeleeuwen en Renaissance' ('s-Hertogenbosch 1990), 'Zilver uit 's-Hertogenbosch' ('s-Hertogenbosch 1985).

Publicaties

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden