dr. D.B.G.W. Lyna (Dries)

Universitair docent - Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid
Universitair docent - Radboud Institute for Culture and History

dr. D.B.G.W. Lyna (Dries)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Dries Lyna is sociaal en cultuurhistoricus van de 17de-18de eeuw, met bijzondere interesse voor stedelijke instituties in de Lage Landen en VOC nederzettingen rond de Indische Oceaan. Na zijn opleiding aan het Centrum voor Stadsgeschiedenis (Universiteit Antwerpen), verbleef hij als Fulbright Visiting Scholar aan Duke University en het Getty Research Institute. Hij was daarnaast ook gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel en het Institut d'Etudes Supérieures des Arts in Parijs. In het eerste semester van academiejaar 2022-23 verblijft Dries als Visiting Scholar aan het Departement Geschiedenis van de University of North Carolina at Chapel Hill.

Zijn huidige onderzoek focust op de sociale geschiedenis van koloniale steden in achttiende-eeuws Azië, met een focus op Sri Lanka. Zo publiceerde hij over VOC instituties en kansen op sociale mobiliteit in steden als Colombo en Galle. Daarnaast bestudeert hij vrijgelaten slaven in en rond Colombo binnen 'Life after slavery' en 'Slavery, forced migration and family history', samenwerkingsverbanden met de University of Glasgow waarbij hij tevens als projectleider optreedt. Voordien publiceerde hij over cultuur-economische geschiedenis van steden in Lage Landen, met aandacht voor kunstmarkten, materiële cultuur en stedelijke economie (17de-19de eeuw).

Daarnaast is hij begeleider van aio's Luc Bulten (koloniale registratie en landbezit op 18de-eeuws Sri Lanka), Nicholas Michael Chow Sy (sociale mobiliteit van voormalige slaven in 17de-eeuws Manilla) en Joël Edouard (informatienetwerken Nederlandse slavenhandel rond Indische Oceaan in 17de-18de eeuw).

Onderzoeksgroep

Publicaties

Projecten

Onderwijs