dr. F.P.G.B.M. Meens (Floris)

Universitair docent - Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid
Universitair docent - Radboud Institute for Culture and History

dr. F.P.G.B.M. Meens (Floris)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Sinds 2010 ben ik als cultuurhistoricus verbonden aan de Radboud Universiteit. Mijn onderzoeksinteresse gaat vooral uit naar de moderne geschiedenis van muziek, sociale relaties, emoties, reizen, traditie en innovatie, en cultuurkritiek.

Ik studeerde in Nijmegen en Rome. In 2006 werd mijn onderzoek naar het oeuvre van de Italiaanse dichter, journalist en cineast Pier Paolo Pasolini door het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome bekroond met de aanmoedigingsprijs voor jong academisch talent. In 2008 studeerde ik af op een scriptie over de Romeinse salon van Ersilia Caetani-Lovatelli (1840-1925). In dat jaar trad ik in dienst van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, als docent en vakgroepsvoorzitter Cultuurgeschiedenis. Vervolgens werd ik ook hoofddocent aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en werkte ik bij het CITO.

Aan de RU verzorg ik onderwijs op het gebied van de moderne cultuur- en muziekgeschiedenis. Sinds 2022 ben ik voorzitter van de Opleidingscommissie van de opleiding Geschiedenis.

Mijn promotieonderzoek maakte deel uit van het Salons Project van Stanford University. Dankzij verschillende beurzen en fellowships verbleef ik langere perioden in het buitenland, onder meer in Rome (KNIR), Wenen en Berlijn (Prins Bernhard Fellowship). Gefinancierd met een VENI-beurs van NWO was ik in het voorjaar van 2022 als gastprofessor werkzaam aan het Institut für Musikwissenschaft van de Universität Wien. Tijdens de winter van 2022-2023 ben ik visiting scholar aan Columbia University, New York.

Ik ben managing editor van The International Journal for History, Culture and Modernity. Daarnaast ben ik lid van de redactie van De Moderne Tijd, en van Ex Tempore. Bovendien vertegenwoordig ik mijn onderzoeksinstituut RICH in de editorial board van Radboud University Press.

In mijn vrije tijd ben ik programmeur van de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek.

Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Projecten

Onderwijs

In de media