dr. F.P.G.B.M. Meens (Floris)

Universitair docent - Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid
Universitair docent - Radboud Institute for Culture and History

dr. F.P.G.B.M. Meens (Floris)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Sinds 2010 ben ik als cultuurhistoricus verbonden aan de Radboud Universiteit. Mijn onderzoeksinteresse gaat vooral uit naar de moderne geschiedenis van muziek, sociale relaties, emoties, reizen, traditie en innovatie, en cultuurkritiek.

Na mijn studie in Nijmegen en Rome was ik als docent en vakgroepsvoorzitter van de afdeling Cultuurgeschiedenis verbonden aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Vervolgens werkte als hoofddocent aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen en het CITO. Mijn promotieonderzoek maakte deel uit van het Salons Project van Stanford University. Dankzij verschillende beurzen en fellowships verbleef ik langere perioden in het buitenland, onder meer in Rome (KNIR), Wenen en Berlijn (Prins Bernhard Fellowship). Gefinancierd met een VENI-beurs van NWO was ik in het voorjaar van 2022 als gastprofessor werkzaam aan het Institut für Musikwissenschaft van de Universität Wien. Tijdens de winter van 2022-2023 was ik visiting scholar aan Columbia University, New York.

Aan de RU verzorg ik onderwijs op het gebied van de moderne cultuur- en muziekgeschiedenis. Sinds 2023 ben ik voorzitter van de opleiding Geschiedenis.

Ik ben hoofdredacteur van The International Journal for History, Culture and Modernity. Daarnaast ben ik lid van de redactie van De Moderne Tijd, en van Ex Tempore. Bovendien vertegenwoordig ik onderzoeksinstituut RICH in de editorial board van Radboud University Press.

In mijn vrije tijd ben ik programmeur van de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek en ben ik lid van het bestuur van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Projecten

Onderwijs

In de media

Curriculum Vitae

Nevenwerkzaamheden