prof. dr. M.E. Monteiro (Marit)

Hoogleraar - Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid
Hoogleraar - Radboud Institute for Culture and History

prof. dr. M.E. Monteiro (Marit)
Contactinformatie
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag

Marit Monteiro is cultuurhistoricus en sinds 2004 hoogleraar Cultuur- en Religiegeschiedenis.

Zij leidt het door NWO gefinancierde onderzoeksproject Child Separation: Politics and practices of children's upbringing by faith-based organisations in (post)colonial Indonesia (1808-1984). Haar team onderzoekt (groepen) kinderen die gescheiden van hun ouder(s) en gemeenschappen zijn opgevoed in instellingen van christelijke en islamitische organisaties. Hoe was deze praktijk verstrengeld met koloniale en nationale politiek in Nederlands-Indië? Is deze voortgezet door deze organisaties in onafhankelijk Indonesië? Het team spoort stemmen en perspectieven van betrokken kinderen en nakomelingen op. Kindertehuizen worden digitaal in kaart gebracht, om oud‐pupillen en hun familie te helpen gebroken familielijnen te traceren.

Als winnaars van de Radboud Science Award (2021) hebben Monteiro, dr. Maaike Derksen (Katholiek Documentatie Centrum) en Marleen Reichgelt MA (dept. GKO) de geschiedenismodule 'Kinderen redden?' ontwikkeld in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit. Met deze module, die ook een theateractiviteit bevat, kunnen kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs leren over de impact van ‘beschavingsoffensieven’ op kinderen in voormalige Nederlandse koloniën en doorwerkte via denken en handelen in termen van verschil (kleur, sekse, klasse) dat kinderen in opvoeding en onderwijs aanleerden.

Naar verwachting verschijnt eind 2024 Monteiro's biografie over de katholieke psychotherapeut Anna Terruwe (1911-2004) bij Amsterdam University Press. Terruwes leven en positie binnen de naoorlogse geestelijke gezondheidszorg in Nederland verkent Monteiro vanuit vragen over gender, wetenschappelijk en religieus gezag.

Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Projecten

Nevenwerkzaamheden