prof. dr. M.E. Monteiro (Marit)
Hoogleraar - Cultuurgeschiedenis
Hoogleraar - Radboud Institute for Culture and History
Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN
Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN
Marit Monteiro is cultuurhistoricus en sinds 2004 hoogleraar Cultuur- en Religiegeschiedenis.
Zij leidt het door NWO gefinancierde onderzoeksproject Child Separation: Politics and practices of children's upbringing by faith-based organisations in (post)colonial Indonesia (1808-1984). Haar team onderzoekt (groepen) kinderen die gescheiden van hun ouder(s) en gemeenschappen zijn opgevoed in instellingen van christelijke en islamitische organisaties. Hoe was deze praktijk verstrengeld met koloniale en nationale politiek in Nederlands-Indië? Is deze voortgezet door deze organisaties in onafhankelijk Indonesië? Het team spoort stemmen en perspectieven van betrokken kinderen en nakomelingen op. Kindertehuizen worden digitaal in kaart gebracht, om oud‐pupillen en hun familie te helpen gebroken familielijnen te traceren.
Als winnaars van de Radboud Science Award (2021) hebben Monteiro, dr. Maaike Derksen (Katholiek Documentatie Centrum) en Marleen Reichgelt MA (dept. GKO) de geschiedenismodule 'Kinderen redden?' ontwikkeld in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit. Met deze module, die ook een theateractiviteit bevat, kunnen kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs leren over de impact van ‘beschavingsoffensieven’ op kinderen in voormalige Nederlandse koloniën en doorwerkte via denken en handelen in termen van verschil (kleur, sekse, klasse) dat kinderen in opvoeding en onderwijs aanleerden.
NWO kende in mei 2024 een Impact Explorer toe aan Monteiro. Samen met maatschappelijke partners Pelita en ARQ onderzoekt zij hoe Nederlandse archiefinstellingen zich kunnen voorbereiden op reacties van bezoekers uit de Indische gemeenschap die toegang vragen en krijgen tot bronmateriaal dat hen mogelijk persoonlijk diep kan raken en verontrusten.