dr. S.T.D. Muurling (Sanne)

Universitair docent - Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid

dr. S.T.D. Muurling (Sanne)
Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag

Sanne Muurling is universitair docent Sociale Geschiedenis, met een expertise in de dynamiek van gender en sociale ongelijkheden in de levens van gewone mensen tussen 1600 en 1900. Via onderwerpen als criminaliteit en sterfte stelt zij de vraag hoe categorieën als gender, sociaaleconomische status, alleenstaand moederschap, migratieachtergrond, of de plek waar iemand woonde bepaalden welke kansen iemand had in het leven.

Ze studeerde sociaal-economische geschiedenis aan de Vrije Universiteit en promoveerde in 2019 op een onderzoek naar genderdynamiek in criminaliteit in vroegmodern Bologna. Haar boek 'Everyday crime, criminal justice and gender in early modern Bologna' verscheen bij Brill in 2021. Sanne is sindsdien verbonden aan het project ‘Lifting the burden of disease. De modernisering van de gezondheid in Nederland: Amsterdam 1854-1940' en is redacteur bij het TSEG - Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis.

Studenten kunnen bij Sanne terecht voor BA of MA scripties over de sociale geschiedenis van criminaliteit en bestraffing, ziekte en dood, ruimtelijke analyses en GIS-visualisaties en andere aspecten van de sociale geschiedenis van gewone of gemarginaliseerde mensen, zoals consumptie, wooncultuur, volksverheffing, arbeid en armoede tussen c.1600-1900, in Europa of de voormalige koloniën.

Onderzoeksgroep

Publicaties

Projecten

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden