dr. N. Niessen (Niels)

Onderzoeker - Departement Moderne talen en culturen
Onderzoeker - Radboud Institute for Culture and History

Mijn onderzoek begeeft zich op de intersectie van Cultuurstudies en Film- en Mediastudies met een focus op veranderend dagelijks leven in deze digitaliserende tijd.

Aan de Radboud werk ik bij de afdeling Algemene Cultuurwetenschappen en ben ik hoofdonderzoeker van het project "Platform Discourses: A Critical Humanities Approach to the Texts, Images, and Moving Images Produced by Tech Companies" (gefinancierd via een ERC Starting Grant). Tevens coördineer ik de Critical Humanities-onderzoeksgroep aan het Radboud Institute for Culture and History.

Hiervoor had ik aanstellingen in Amsterdam, Utrecht en de University of Minnesota waarin ik in 2013 mijn PhD in Comparative Literature behaalde. Tussen 2014 en 2016 was ik verbonden aan het Cinema Studies Institute van de Universiteit van Toronto.

Mijn boek "Miraculous Realism: The French-Walloon Cinéma du Nord" verscheen in 2020 bij SUNY Press. Recent publiceerde ik essays over Black Panther (Journal for Society & Media Studies) en Apple (Advertising & Society Quarterly).

Momenteel werk ik aan het boek "Big Tech and the End of Everyday Life" wat op zijn beurt deel is van attentionbook.xyz.


Ik ben lid van de Radboud Jonge Academie. Ook ben ik actief binnen WOinActie en Amsterdam Alternative.

Onderzoeksgroep

Publicaties