prof. dr. H.A. Ozyurek (Asli)

Hoogleraar - Centre for Language Studies

prof. dr. H.A. Ozyurek (Asli)
Bezoekadres

Wundtlaan 1
6525 XD NIJMEGEN

Postadres

Postbus 310
6500 AH NIJMEGEN

Asli Ozyurek onderzoekt de relatie tussen lichaam, taal, cognitie en communicatie. De onderliggende vraag is in hoeverre onze lichamelijke acties interacteren met of vorm geven aan taal, de verwerking en gebruik ervan binnen communicatie. Zij behandelt deze vraag in twee gebieden van menselijk communicatief gedrag, waarin lichaam en taal nauw met elkaar verbonden zijn:
gebaren die door sprekers spontaan worden gebruikt;
gebarentaal (bestaande of in ontwikkeling) gebruikt door dove mensen.
Asli Ozyurek coördineert het Nijmegen Gesture Centre (met dr. Judith Holler: https://nijmegengesturecentre.wordpress.com/) en het Multimodal Language and Cognition Theme van het Center for Language Studies en Donders Centre for Cognition, Brain, and Behavior van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook is zij onderzoeker van Max Planck Institute of Psycholinguistics. Haar onderzoek wordt gefinancierd door NIH (National Institutes of Health, VS), VIDI-NWO (Nederlands wetenschappelijk fonds) en ERC (European Research Council).

Momenteel is zij de PI van een 5-jarige NWO-VICI Grant voor een onderzoeksvoorstel getiteld "Giving cognition a hand: Linking spatial cognition to linguistic expression in native and late learners of sign language and bimodal bilinguals" (tot 2021).

Curriculum Vitae

Over
Het onderzoek van Asli Özyürek richt zich op visuele, lichamelijke uitdrukkingen en de rol die ze hebben in communicatie, cognitie en leren. Ze onderzoekt de spontane gebaren van horende sprekers en de gebaren van doven in verschillende gebarentalen en gesproken talen.