dr. A.F. Petterson (Anne)

Universitair hoofddocent - Politieke Geschiedenis

dr. A.F. Petterson (Anne)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag

Anne Petterson is als Universitair Hoofddocent Politieke Geschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoeksinteresse gaat uit naar de belevingswereld van ‘gewone’ burgers, en de manieren waarop lokale, nationale en politieke identiteiten vormkrijgen in het dagelijks leven. Ze is daarbij geïnteresseerd in zowel Nederlandse als bredere (Europese) ontwikkelingen.

Op dit moment bestudeert zij Nederlandse plattelandssamenlevingen rond 1900. Welke onderwerpen waren belangrijk in het dagelijks leven van plattelandsbewoners? Hoe gingen zij om met maatschappelijke veranderingen? En in hoeverre was er toen eigenlijk sprake van een kloof tussen ‘stad’ en ‘platteland’? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, maakt ze gebruik van diverse soorten bronnen: van overheidsdocumenten tot aan oral history interviews, van kranten tot lokale folklore.

Anne studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en promoveerde daar in 2017 op een onderzoek naar populair nationalisme in negentiende-eeuws Amsterdam. Het proefschrift verscheen als Eigenwijs vaderland (Prometheus, 2017) en is in 2018 bekroond met de Dirk Jacob Veegens Prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Eerder werkte ze als docent aan de Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht. Van 2016-2018 was zij managing editor van Tijdschrift voor Geschiedenis. Daarnaast was zij in 2019-2020 onderzoeksfellow bij de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. In 2019 ontving zij samen met prof.dr. Henk te Velde en dr. Anne Heyer (Universiteit Leiden) een toekenning uit het Fonds Staatsman Thorbecke (KNAW) voor het onderzoeksproject “Redelijkheid omstreden. Debatregels en de toegang tot democratie, 1870-1940” (looptijd: 2020-2024).

Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Projecten

Onderwijs

In de media

Nevenwerkzaamheden