dr. E.J. de la Porte (Eleá)

Universitair docent - Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid
Universitair docent - Radboud Institute for Culture and History

dr. E.J. de la Porte (Eleá)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag

Eleá de la Porte is als universitair docent Politieke Geschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit. Ze is gespecialiseerd in de Nederlandse en Europese Verlichting, met bijzondere aandacht voor de ideeëngeschiedenis. Op dit moment werkt zij aan een nieuw onderzoeksproject over veranderende kennisopvattingen en de democratisering van kennis in Nederland tussen 1750 en 1850.

Ze studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 2019 op een onderzoek naar historisch denken en identiteitsvorming tijdens de Nederlandse Verlichting. De handelseditie van haar proefschrift Verlichte verhalen. De omgang met het verleden in de Nederlandse Verlichting verschijnt dit jaar bij Amsterdam University Press. In 2021 deed zij als onderzoeksfellow bij Teylers Stichting in Haarlem onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van Teylers Bibliotheek (1780-1837).

Als zelfstandig historicus schreef ze artikelen voor onder meer Geschiedenis Magazine. Eerder werkte ze als docent Vroegmoderne en Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2012 is ze redacteur en interviewer bij Historisch Café Amsterdam. Ook is ze bestuurslid van Werkgroep Achttiende Eeuw en zit ze in de wetenschapscommissie van Teylers Stichting.

Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden